Glavni grad: Pojedine sudije Upravnog suda u kampanji za podgoričke izbore

"Odluka predstavlja direktno uključivanje pojedinih nosilaca sudske funkcije u političku kampanju, uoči lokalnih izbora u Podgorici, čime se krši načelo samostalnosti lokalne samouprave, koje garantuje Ustav Crne Gore"

30085 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Odluka Upravnog suda predstavlja direktno uključivanje pojedinih nosilaca sudske funkcije u političku kampanju, uoči lokalnih izbora u Podgorici, čime se krši načelo samostalnosti lokalne samouprave, koje garantuje Ustav Crne Gore.

To je saopšteno iz Glavnog grada.

Upravni sud poništio je odluku Skupštine Glavnog grada, kojom je 5. jula za gradonačelnika izabran Ivan Vuković. Sud je, između ostalog, presudio da nije utvrđeno na koji vremenski period se Vuković bira na mjesto gradonačelnika i da je na to mjesto izabran prije isteka prethodnog mandata.

Iz Glavnog grada navode da je "ukupna javnost danas svjedočila presedanu u postupanju pojedinih sudija Upravnog suda Crne Gore, očigledno izloženih političkim pritiscima".

"Upravni sud, koji još uvijek nije riješio veliki broj predmeta ni iz 2020. godine je, na inicijativu kluba odbornika Demokratske Crne Gore, u rekordnom roku zakazao usmenu raspravu i istog dana donio odluku o poništavanju odluke Skupštine Glavnog grada. Istovremeno, Sud je odstupio od svoje dosadašnje prakse, kao i prakse Vrhovnog suda, koji su u ovakvim situacijama odbijali tužbe zbog nedostatka aktivne legitimacije, budući da, u konkretnom slučaju, odbornici Demokratske Crne Gore nijesu mogli osporavati odluku Skupštine Glavnog grada čiji su istovremeno članovi", navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Dodaje se da je Skupština Glavnog grada podnijela Vrhovnom sudu zahtjev za ispitivanje sudske odluke.

"Ne sumnjamo da će Vrhovni sud Crne Gore staviti van snage ovu nezakonitu i neustavnu odluku", navodi se u saopštenju.

Bonus video: