Đukanović: Crna Gora se nalazi na tradicionalnom i permanentnom udaru velikosrpskog nacionalizma

Poručio je da nacionalisti na Balkanu nikad ne odustaju, kao i da nikada ne shvataju da je njihova politika pogrešna

4364 pregleda 12 komentar(a)
Sa konvencije u Rožajama, Foto: Demokratska partija socijalista
Sa konvencije u Rožajama, Foto: Demokratska partija socijalista

Predsjednik Demokratske partije socijalista i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, poručio je da se Crna Gora nalazi na tradicionalnom i permanentnom udaru velikosrpskog nacionalizma.

On je na završnoj konvenciji izborne liste “Prava stvar, Za bolji život Rožaja”, koju čine DPS, SD, SDP, LP istakao da je uvjeren da će na nedjeljnim izborima ostvariti pobjedu.

Iz Demokratske partije socijalista saopšteno je da je Đukanović govorio o neodgovornom upravljanju aktuelne vlasti na državnom nivou, usljed čega, kako je okarakterisao, Crna Gora strada.

“Sve ono što smo uradili u dugom vremenskom periodu kao ranija koalicija na vlasti uradili smo svojim snagama, uradili su naši ljudi, nijesmo pozajmljivali pamet sa neke druge adrese. Ti ljudi, ti predstavnici naše vlasti su i dalje u Crnoj Gori, marginalizovani i izloženi jednom brutalno neartikulisanom revanšizmu", poručio je on.

Prema njegovim riječima potrebno je da zakažemo što prije parlamentarne izbore.

"Moje je uvjerenje da će oni biti najkasnije do kraja januara, a nemam nikakvu dilemu ko će pobijediti na tim izborima. Mi ćemo pobijediti, Crna Gora će dobiti odgovornu Vladu, koja će, ubijeđen sam, bez velikih poteškoća, lako uhvatiti kontinuitet sa onim što su tekovine savremenog razvoja Crne Gore do 30. avgusta 2020. godine, nastaviti sa intenzivnim procesima ekonomskog i demokratskog razvoja i u bliskoj budućnosti, po mom uvjerenju, ne duže od dvije-tri godine, dovesti Crnu Goru do članstva u Evropskoj uniji”, saopštio je Đukanović.

Đukanović se potom osvrnuo na predstojeće lokalne izbore zakazane za nedjelju u 14 opština.

“Ubijeđen sam da vi, koji ovdje živite, mnogo senzibilnije i mnogo pažljivije znate da ocijenite kvalitet aktuelne lokalne vlasti. Nije bilo tako davno ni kada je Demokratska partija socijalista, sa ili bez koalicionih partnera - na sreću, ovog puta nastupamo zajedno zato što prepoznajemo zajedničku odgovornost za dobrobit i ovog grada i Crne Gore - nije bilo tako davno kada smo pokazivali zavidnu pažnju, zavidnu brigu i zavidno znanje, doprinoseći razvoju ovoga grada. Čuli ste večeras podsjećanje na neke investicije, koje su u dugom vremenskom periodu našeg vladanja državom Crnom Gorom obezbjeđivane za razvoj rožajske opštine. Dakle, ja mislim da imate jasnu ponudu pred vama. I jednu i drugu. Siguran sam da ste odgovorni ljudi, koji ne želite da se igrate sa budućnošću svoje opštine, ni sa budućnošću svoga potomstva”, rekao je Đukanović.

Đukanović je istakao da su se na Balkanu ponovo uskovitlale nacionalističke strasti te da se građanska, multietnička i multivjerska Crna Gora opet nalazi na, kako je kazao, "tradicionalnom, permanentnom udaru velikosrpskog nacionalizma".

Poručio je da se varamo ako smo pomislili da je krajem rata na prostoru ex Jugoslavije 1995. godine završeno sa velikodržavnim nacionalizmima.

Dodao je da nacionalisti na Balkanu nikad ne odustaju, kao i da nikada ne shvataju da je njihova politika pogrešna.

"Shvataju samo da u prethodnom navratu nijesu imali dobro vrijeme. Tako da se i sada hrabre da devedesetih godina Rusija nije bila dovoljno jaka da ih podrži u ostvarivanju njihove politike. Misle, iako ne znam na kojim argumentima zasnivaju to mišljenje, da je Rusija danas jaka i to je, da kažem, najveći podstrek njihovoj nadi da je vrijeme da pokušaju ponovo. Izdržali smo ove dvije godine taj udar. Ne zato što su nam u tome pomagale naše Vlade. One su nam odmagale na tom planu. One su služile velikosrpskim interesima. Oduprli smo se zahvaljujući državno odgovornoj opoziciji. Opoziciji koja je željela ovu državu, koja je stvorila ovu državu i koja je imala moralnu odgovornost da je odbrani. I odbranili smo je", kazao je Đukanović okupljenima.

Istakao je da se ne smijemo opustiti, kao i da, kako je rekao, ne smijemo ni trenutka izgubiti fokus sa tog centralnog problema.

"Dakle, građanska Crna Gora i evropska Crna Gora su na udaru raznih nacionalizama koji se prepliću i koji nikada nikome nijesu ništa dobro donijeli", poručio je Đukanović.

Kazao je da zato snažno stoji iza poruke da nam treba i građansko Rožaje i da nam treba građanska Crna Gora.

Dodao je da pred sobom imaju građansku koaliciju.

"Kao što se godinama istrajavalo i učestvovalo u realizaciji ideje o građanskoj i evropskoj Crnoj Gori, jednako će i glasom u nedjelju za ovu izbornu listu, građani uraditi pravu stvar za naše Rožaje", saopšteno je na konvenciji.

Prisutnima se, kako se navodi, obratio i nosilac liste, Ibrahim-Cakan Bećiragić, koji je tom prilikom izrazio svoj stav da su Rožajci pokazali mudrost u susret svim izazovima pred kojima će se Rožaje naći.

"Konvenciji su osim pomenutih prisustvovali i generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, predsjednik SD-a Damir Šehović, poslanica SDP-a Draginja Vuksanović, koordinatori DPS-a za Rožaje Nikola Rakočević i Mihailo Anđušić, brojni simpatizeri liste "Prava stvar, Koalicija Za bolji život Rožaja"", navodi se u saopštenju.

Bonus video: