Purišić: Turizam može biti rješenje

Važan kriterij nam je postizanje srazmjerne zastupljenosti pripadnika manjinskih zajednica u organima vlasti i javnim službama na svim nivoima vlasti, rekao je nosilac liste BS u Plavu

9436 pregleda 4 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: BS, www.emilsabotic.com
Kemal Purišić, Foto: BS, www.emilsabotic.com

Nosilac liste Bošnjačke stranke u Plavu Kemal Purišić ponovio je da se oni zalažu za to da se javni poslovi trebaju povjeriti sposobnim osobama, ali da će insistirati na postizanju srazmjerne nacionalne zastupljenosti.

”Podržavamo zapošljavanje kvalifikovanih kadrova i napredovanje u službi, u skladu sa postignutim rezultatima. Važan kriterij nam je i postizanje srazmjerne zastupljenosti pripadnika manjinskih zajednica u organima vlasti i javnim službama na svim nivoima vlasti, jer to obezbjeđuje njihovu uključenost u javne poslove, odgovarajući uticaj, pravednost i jača koheziju našeg društva. U proteklom mandatu, kao dio koalicione vlasti, imali smo racionalan pristup u novom zapošljavanju, tako da se broj uposlenih u sistemu lokalne samouprave nije povećao, naprotiv, smanjio se. I u narednom periodu ćemo nastaviti sa takvom praksom”, rekao je on “Vijestima”.

Na pitanje koji problemi u Plavu traže najurgentnije rješavanje i kako se oni mogu prevazići, Purišić je iskazao očekivanje da će ta opština postati afirmisana turistička destinacija za aktivan odmor, dobro saobraćajno povezana sa okruženjem, infrastrukturno opremljena, sa brzim razvojem u poljoprivredi, turizmu, sa poboljšanim uslovima života stanovništva i pozitivnim demografskim trendovima.

”Plav je jedna od najnerazvijenijih opština u Crnoj Gori, jer je bila u dugom periodu saobraćajno izolovana, a rekao bih od strane skoro svih prethodnih vlada od perioda tranzicije naovamo, zapostavljana sredina. Zato ima slabu privredu, malo zaposlenih, neadekvatnu saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, nedovoljno uređenih zelenih površina i sportskih terena, nedovoljno parking mjesta, još uvijek neuređena izletišta, nedovoljno kulturne ponude i dešavanja, i još dosta drugih izazova. Međutim, Plav ponovno otkrivaju i afirmišu njegove vrijednosti ljubitelji netaknute prirode, uglavnom stranci, koji posljednjih godina dolaze u značajnom broju. Na nama je da stvaramo preduslove za ozbiljnu turističku ponudu i izađemo u susret njihovim očekivanjima i potrebama”, rekao je on.

Upitan kako će se riješiti problem nezaposlenosti i povećati životni standard građana, sagovornik je rekao da je stopa nezaposlenosti već dugo oko 68 odsto i jedna je od najvećih u Crnoj Gori. “Ona je glavni razlog iseljavanja najvitalnijeg dijela stanovništva naše opštine, koje je prepolovljeno u posljednjih 30-tak godina. Mala zaposlenost uzrokuje nizak životni standard stanovništva opštine i veliku zavisnost od pomoći države i donacija naše dijaspore. Broj zaposlenih je oko 950, a broj nezaposlenih čak 2.030”, kaže.

Taj problem se, dodaje on, može ublažiti otvaranjem novih održivih radnih mjesta u realnom sektoru, u poljoprivredi, turizmu, drvopreradi i sektoru usluga. Tu se očekuje velika pomoć i podrška države, dijaspore, evropskih fondova...

Dodao je da je cilj da se u srednjem roku značajnije uspori iseljavanje mladih i obrazovanih kadrova.

”Vjerujemo da se dodatnim saobraćajnim i poslovnim uvezivanjem, u relativno kratkom roku mogu stvoriti uslovi koji mladima daju nadu i realnu šansu da u Plavu ispune svoje životne ciljeve i ostvare potencijale koje imaju. Mladi se mogu zadržati u Plavu ako se uposle, imaju pristojne radne uslove i pristojno zarađuju, ako imaju odgovarajuće kulturne, sportske i uopšte javne usluge i sadržaje. Planiramo da među nezaposlenima promovišemo rad, da im pomognemo u testiranju biznis ideja, da im pomognemo u izradi poslovnih planova i aplikacija za traženje sredstava za investiranje u biznis i njegov razvoj”, kaže Purišić.

Dodaje da je namjera da lokalna administracija bude efikasniji servis privrede i da se u opštinskom budžetu obezbijedi novac za početnike u biznisu, poljoprivrednike koji formalizuju svoj rad, u vidu oslobođenja, olakšice, subvencije i drugih povoljnosti.

Na pitanje kako pomoći građanima u susret dodatnom pogoršanju ekonomskih prilika u državi, nosilac liste BS kaže da je kriza dodatno ugrozila ionako nizak životni standard velikog dijela stanovništva. “Obaveza države i opštinske vlasti je da pokaže odgovornost i obezbijedi potrebe najugroženijih građana u kriznim vremenima. Vjerujem da će se ponovo pokazati i solidarnost organizacija civilnog društva i građana, koja je uvijek krasila naše ljude u zavičaju i u dijaspori u svim kriznim situacijama... Razmišljamo o pomoći u nabavci ogreva, osnovnih životnih namirnica, goriva, udžbenika i školskog materijala…”.

Purišić za BS očekuje dobar rezultat na izborima i da će BS na osnovu dosadašnjeg političkog rada i konkretnih rezultata dobiti ubjedljivo najviše bošnjačkih glasova.

”Naš cilj je vođenje ispravne politike za naše građane i našu opštinu u najširem smislu te riječi, a to znači strateški planirati razvoj i štititi prirodne resurse, unapređivati saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, prirodne i kulturne resurse održivo valorizovati, podsticati preduzetništvo i zapošljavanje, ravnomjerno razvijati cijelo područje opštine...Posvećeni smo realizaciji našeg izbornog programa jer on ima ispravno odabrane projekte i utvrđene prioritete. Stranke koje dijele našu viziju Plava u naredne četiri godine, i koje su spremne da sarađujemo na tim osnovama, naši su potencijalni partneri u vlasti”, rekao je sagovornik.

Bonus video: