Delić: Od neuređene varošice, stvorili sređen grad

"U narednom periodu definisaćemo biznis zone na prostoru opštine, i u skladu sa zakonskim mogućnostima definisati mjere podrške i stimulisanja potencijalnim ozbiljnim i reprezentativnim investitorima

8466 pregleda 4 komentar(a)
Slobodan Delić, Foto: Privatna arhiva
Slobodan Delić, Foto: Privatna arhiva

Socijalistička narodna partija je u Plužinama na vlasti od 1998. godine, a rezultati koje su postigli, smatra Slobodan Delić, njihov nosilac liste na predstojećim lokalnim izborima, su razlog zbog čega su toliko dugo na vlasti, ali i garancija da će na tom mjestu i ostati

"Plužine su od neuređene varošice postale sređen grad. Budžet Opštine je od par stotina hiljada maraka uvećan na par miliona eura. Ostali smo jedna od rijetkih opština u Crnoj Gori koja nije imala poreskih i drugih dugovanja, kako prema državi, tako i svim drugim dobavljačima, ali i jedna od rijetkih opština koja nema višak zaposlenih", kazao je Delić za "Vijesti".

Rezultati koje su postigli su, kako je kazao, brojni i teško ih je pobrojati, ali Pivljani "znaju zašto" je SNP toliko dugo na vlasti u plužinskoj opštini.

"Danas u opštini Plužine putevi su asfaltirani gotovo do svakog sela. Izgradili smo i planiramo izgradnju vodovoda u selima gdje vodoizvorišta to dozvoljavaju. Podrška selu je konstantna i kontinuriana. Opština je subvencionirala preradu mlijeka, osiguranje stočnog fonda te pružala podršku izgradnji i rekonstrukciji objekata za poljoprivredu. Posebno smo vodili računa o stanovnicima sa slabom materijalnom situacijom što ćemo nastaviti i u buduće. Podržali smo rekonstrukciju Doma zdravlja i dali svoj doprinos otvaranju Hitne pomoći. Nastojimo da obezbjedimo što bolje uslove za boravak ljekara u Plužinama. Imali smo osjećaj i podršku za mlade, te za školu i školske potrebe. Prvi smo u Crnoj Gori obezbjedili besplatne knjige za sve osnovce. Turistička ponuda Plužina zauzela je značajno mjesto u ponudi Crne Gore kao turističke destinacije“, samo su neki od rezultata koje su postigli, rekao je Delić.

Najveći problem u opštini je, kako je kazao, uništeno poslovanje svih privrednih subjekata koji su obavljali industrijsku djelatnost, što je dovelo i do odliva stanovništva. Smatra da bez jasne podrške države kroz subvencije određenih proizvodnji, industrijski razvoj sjevera Crne Gore biće pod velikim znakom pitanja.

"U narednom periodu definisaćemo biznis zone na prostoru opštine, i u skladu sa zakonskim mogućnostima definisati mjere podrške i stimulisanja potencijalnim ozbiljnim i reprezentativnim investitorima. Ozbiljan probem razvoja opštine Plužine je neispunjavanje obaveza EPCG koje ima prema Opštini. Projekti, čijim bi rešavanjem bila unaprijeđena gradska infrastruktura, direktno bi se dotakli unapređenja turističke ponude i rešavanja ekološke crne tačke Plužina-nedostatka kolektora za prečišćanje otpadnih voda", kazao je nosilac liste SNP-a u Plužinama.

Kako je istakao, za pomenuti problem nijesu imali sluha od prošlih i sadašnjih Vlada i Elektroprivrede, ali je uvjeren da će sa novim rukovodstvom EPCG riješiti problem kroz "konkretan i stalan dijalog u što kraćem vremenu".

"Jedan od problema jeste stanje puta prema Bosni i Hercegovini. Kašnjenje, u mnogo puta obećavanoj rekonstrukciji, odražava se negativno na sve oblasti razvoja Plužina, posebno u pogledu turstičkog i industrijskog razvoja. Tražićemo od nadležnih da se ovaj problem što prije nađe u fokusu rešavanja“, poručio je Delić.

Na lokalnim izborima koji su održani 2018. godine, SNP je u Plužinama osvojio 16 odborničkih mandata i apsolutnu vlast.

Bonus video: