Krsmanović: Opština je jedini poslodavac u Šavniku

Zavidni hidro-potencijal može se iskoristiti za struju, flaširanu vodu, za turizam, kaže nosilac liste Demokrata- UCG- Evropa sad

7520 pregleda 2 komentar(a)
Novica Krsmanović, Foto: Privatna arhiva
Novica Krsmanović, Foto: Privatna arhiva

U Šavniku sunce dva puta izlazi u toku dana, posljednjih 20 godina, kada je broj stanovnika u pitanju, nikako da svane i upravo je iseljavanje najveći problem te poddurmitorske opštine.

To kaže Novica Krsmanović, nosilac liste Demokratske Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i pokreta "Evropa sad" u Šavniku.

"Što se tiče stanja u opštini Šavnik nije teško ni putniku namjerniku koji prođe saobraćajnicom kroz ovaj gradić, putujući na more ili vraćajući se kući, da zaključi da je stanje loše. Rijetki stanovnici koji se mogu vidjeti na ulici dok prolazite najbolje oslikavaju situaciju koliko je iseljavanje uzelo maha u poslednjih 20 godina. Broj učenika koji upisuju prvi razred ide silaznom putanjom svake godine", kazao je za "Vijesti" Krsmanović.

Glavni krivac što stanovnici napuštaju opštinu, smatra on, je velika nezaposlenost.

"Najveći poslodavac u Šavniku je lokalna samouprava, jer osim fabrike 'Diva', koja ima dva pogona, većih preduzeća i nema. Problem u opštini je i loša putna infrastruktura, posebno ona koja vodi ka selima. Sve ovo su neki od problema sa kojima se suočava opština i kojima se mora pristupiti krajnje ozbiljno", istakao je Krsmanović.

Koalicija koju predvodi, kako je istakao, ima rješenje kako pomenute probleme riješiti.

"Ove probleme je moguće riješiti jedino pronalaženjem investitora kojima bi lokalna samouprava dala punu podršku i subvencije. Da bi se ulagači zainteresovali, potrebno je, prije svega, dovesti putnu infrastrukturu na neki bolji nivo od ovog na kojem se sada nalazi", smatra nosilac liste "Idemo ljudi".

Kako je rekao, ne treba zaboraviti činjenicu da opština Šavnik raspolaže sa zavidnim hidro-potencijalom koji se, prema njegovim riječima, može iskoristiti na tri načina.

"To su pakovanje flaširane vode, pretvaranje vodenog potencijala u električnu energiju i treći način je iskoristiti ih kao turističku atrakciju. Treba unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu i spojiti proizvodnju zdrave hrane i seoskog turizma".

Potrebno je, smatra Krsmanović promovisati seoski turizam i zdravu hranu kako bi što veći broj turista saznao za tu ponudu i samim tim došao i ostavio novac.

"Planirano je formiranje kancelarije za evropsku saradnju u kojoj bi se angažovali srtučnjaci, kao i uključivanje mladih žitelja Šavnika koji bi svojom voljom, znanjem i idejama stvorili mogućnost saradnje na konkretnim projektima sa evropskim i drugim donatorskim institucijama", naglasio je Krsmanović.

Realizacijom pomenutog, smatraju u koaliciji Demokrate-Evropa sad-UCG, Šavnik neće više biti opština iz koje ljudi odlaze i dolaze samo za vrijeme izbora.

Bonus video: