Đurović i Brnabić: Kontinuirano raditi na unaprjeđenju političkih i sveukupnih relacija

Ističući da su ekonomija, energetika i infrastruktura veoma važne oblasti za podsticanje zajedničkih aktivnosti, Đurović je iskazala interesovanje za unaprjeđenje ekonomske saradnje i za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike

4532 pregleda 6 komentar(a)
Brnabić i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore
Brnabić i Đurović, Foto: Skupština Crne Gore

Srbija je spremna da obezbijedi pomoć Crnoj Gori tokom "nadolazeće krize hrane" koja je prouzrokovana geopolitičkim dešavanjima na tlu Evrope.

To je tokom susreta sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović kazala predsjednica Vlade Srbije, Ana Brnabić.

Govoreći o crnogorsko-srpskim odnosima, Đurović je pohvalila saradnju između dvije države u pojedinim resorima i to: unutrašnjih poslova, saobraćaja, infrastrukture i ekonomije. Ona je konstatovala da postoji dodatan prostor za jačanje odnosa i u drugim oblastima, u skladu sa interesima dvije strane.

Sagovornice su saglasne da je pred Crnom Gorom i Srbijom svjetlija budućnost, te da treba kontinuirano raditi na unaprjeđenju političkih i sveukupnih relacija, sa ciljem postizanja što većeg napretka za građane obije države.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Skupština Crne Gore

Ističući da su ekonomija, energetika i infrastruktura veoma važne oblasti za podsticanje zajedničkih aktivnosti, Đurović je iskazala interesovanje za unaprjeđenje ekonomske saradnje i za realizaciju zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i energetike, imajući u vidu da u navedenim oblastima postoji veliki potencijal.

U tom smislu, ukazala je da je potrebno razmotriti mogućnosti za konkretniju saradnju kada je u pitanju povezivanje autoputeva, unaprjeđenje željezničke infrastrukture, povećanje korišćenja kapaciteta Luke Bar i remont pruge Beograd-Bar.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je istakla da će Srbija podržati svaku inicijativu koja doprinosi ekonomskoj koristi dvije države, te iskazala spremnost da Srbija obezbijedi pomoć Crnoj Gori u pogledu nadolazeće krize hrane koja je prouzrokovana geopolitičkim dešavanjima na tlu Evrope.

Đurović i Brnabić
Đurović i Brnabićfoto: Skupština Crne Gore

Ona je naročit akcenat stavila na evropski integracioni put zemalja Zapadnog Balkana i pohvalila Crnu Goru kao predvodnicu na tom planu, koja služi kao primjer ostalim državama regiona.

"Potvrda započetih aktivnosti na ovom planu su i brojni susreti ministara u Vladi Crne Gore sa kolegama u Vladi Srbije, a posebno nedavna posjeta visoke delegacije Vlade Crne Gore, predvođene premijerom Dritanom Abazovićem i potpredsjednikom Vlade Vladimirom Jokovićem, koja je za rezultat imala postizanje važnih dogovora u oblasti poljoprivrede, obezbjeđenja hrane, finansija, te regulisanja platnog prometa", navodi se u saopštenju Skupštine.

Bonus video: