Iković: Preokrenimo Danilovgrad u 12 koraka

"Organizovanje referenduma na kojem će Danilovgrađani odlučiti na kojoj lokaciji će se graditi postrojenje za otpadne vode i novo gradsko groblje. Utvrditi trenutno stanje, pokrenuti izadu projektne dokumentacije kao i političku odgovornost za ova dva projekta", piše u saopštenju

2543 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Pokret Preokret
Foto: Pokret Preokret

Nosilac liste "Preokret za Danilovgrad" Vuk Iković predložio je 12 koraka pomoću kojih će "preokrenuti centar grada Danilovgrada".

On smatra da Glavni gradski trg treba prošiti na račun parkinga koji je uz njega i spriječiti njegovu privatizaciju. To će, kako kaže, rasteretiti centar grada gužve, buke i izduvnih gasova i povećati broj pješaka i posjetilaca u radnjama centra grada. "Na ulazu u grad iz pravca bulevara planirati veći parking koji će spriječiti saobraćajne blokade grada tokom većih posjeta i gradskih manifestacija".

"Organizovanje referenduma na kojem će Danilovgrađani odlučiti na kojoj lokaciji će se graditi postrojenje za otpadne vode i novo gradsko groblje. Utvrditi trenutno stanje, pokrenuti izadu projektne dokumentacije kao i političku odgovornost za ova dva projekta", piše u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Turistička organizacija treba da uspostavi saradnju sa turističkim agencijama i da po tom osnovu imamo u prosjeku najmanje 50 turista dnevno u centru grada. To će, smatra Iković, povećati prihode lokalnih radnji, a time će se povećati i budžet Opštine.

"Uz to treba planirati autobusku liniju Danilovgrad – Manastir Ostrog. Napraviti informativnu tablu sa QR kodom čiji je zadatak da daje sve informacija o gradskoj ponudi i gradskim službama. U centru grada treba uvesti besplatni WiFi na mjestima gdje je najveća prolaznost", kazao je on.

Iković poručuje i da treba urediti gradsku pjacu, a da tezge budu duplo jeftinije zakupcima koji prodaju dominantno danilovgradske proizvode. Centar grada, dodaje on, treba da ima gradski park i prodavnicu zdrave hrane "Od polja do stola", a Centar za kulturu treba da ima svakodnevne sadržaje i da uspostavi saradnju sa školama i Turističkom organizacijim.

"Šetačka zona od centra grada do Landže i od Landže nazad do gradskog mosta. Na pojasu koji prati rijeku napraviti ribolovnu stazu. Napraviti šetačku zonu koja spaja Velju Paprat sa centrom grada i bulevarom, a praćena je drvoredima. Urediti prostor Rsojevice i povezati ga šetačkom zonom sa centrom grada. U Landži i Rsojevici postaviti sprave za ulične vježbe koj eće biti praćene rasvjetom. Izgraditi novi trotoar, obnoviti zelene površine i dječje igralište u kvartu kod stadiona", poručio je Iković.

Jedan od koraka koje Iković predlaže je i vakcinisanje i sterilizacija pasa lutalica, a ističe da svi psi treba da imaju svoj pasoš i da budu čipovani. "Opština da koordinira ovi aktivnostima i da pruži veću podršku prihvatilištima za pse lutalice čime će se problem pasa lutalica riješti najkasnije za tri godine".

Iković poručuje i da treba organizovati čišćenje rijeke Zete i Sušice i uklanjanje svih smetlišta sa njenih obala. "Za centar grada kupiti Pres kontejner sa solarnim panelom koji će davati električnu energiju za presovanje otpada. Za svaku odloženu limenku ili plastičnu flašu korisnik će dobiti pet centi".

"Glavna ulica u centru grada treba bti popločana i sa riješenim problemom odvođenja kišnice. Glavna ulica i trotoar biće u istoj ravni, bašte će biti po sredii ulice, čime se otvara širi prostor za prolaznike, a svaki poslovni prostor će da oživi jer će biti pristupačan zainteresovanim kupcima. Na ovaj način će se dobiti i prostor za razne sportske i kulturne sadržaje poput organizovanja šahovskog turnira u otvorenoj ulici", ističe Iković.

Nosilac liste poručuje da treba napraviti uređeno gradsko kupalište od mosta do Landže sa osnovnim sadržajima za djecu i stare: javni toalet, svlačionica, suncobrani, vanjski tuš, čamci, kajaci, stoni tenis i slično.

Manji dio parkinga između osnovne škole i gminazije pretvoriti u dječje igralište, dodaje on. "Tako se stvara i bezbjedna zona za učenike, umjesto da prilaze školi preko parkinga prilaziće preko igrališta. Sve sportske sadržaje u gradu učiniti dostupnim djeci i mladima".

Iković smatra da je potrebno konzervirati centar grada, da bi originalna arhitektura ostala sačuvana i postala dio turističke ponude. "Ulica od Stare kuće tj. od nekadašnjeg „Voćka“ pa do vojne zgrade da bude uređena u starinskom maniru i da asocira na danilovgradsku kulturnu baštinu. U njoj treba da budu zanatske i suvenirske radnje".

"Biblioteka treba da bude mjesto okupljanja ljudi, opremljena računarima, štampačem, aparatom za krvni pritisak... Mjesto gdje će učenici provoditi vrijeme između časova i treninga, prostor za rad na daljinu, mjesto gdje se razvijaju ideje sa turističku ponudu i suvenire Danilovgrada itd", konstatuje Iković.

Bonus video: