Preokret: Vrijeme je da Ulica slobode ponovo bude korzo

"Umjesto za šetnju i prijatan boravak, ovako ulica služi samo za tranzitni saobraćaj, pri čemu se je pogoršana bezbjednost pješaka, te povećano zagađenje vazduha i nivo buke, pa više nije uživanje proći glavnom podgoričkom ulicom", navodi se u saopštenju

2384 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Pokret Preokret
Foto: Pokret Preokret

Krajnje je vrijeme da Ulica Slobode bude trajno pretvorena u zonu za pješake, smatraju u pokretu Preokret.

Prema njihovom mišljenju, sadašnji model po kojem je ta ulica otvorena za saobraćaj 24 sata doveo je do toga da u Podgorici više ne postoji korzo, "po kojem je grad bio prepoznat još od kraja Drugog svjetskog rata".

Poručuju da će odbornici Preokreta u Skupštini Glavnog grada već na prvoj radnoj sjednici lokalnog parlamenta u dnevni red uvrstiti pitanje pretvaranja Ulice Slobode u trajnu pješačku zonu.

"Neshvatljivo je zašto je aktuelna uprava Glavnog grada otvorila cijelu ulicu za saobraćaj posljednjih gotovo godinu dana. Ako je razlog bila rekonstrukcija Njegoševe ulice, onda je mogao biti otvoren samo dio Ulice slobode od Bokeške do Bulevara Ivana Crnojevića, a ne kompletna Ulica slobode. Umjesto za šetnju i prijatan boravak, ovako ulica služi samo za tranzitni saobraćaj, pri čemu se je pogoršana bezbjednost pješaka, te povećano zagađenje vazduha i nivo buke, pa više nije uživanje proći glavnom podgoričkom ulicom", navodi se u saopštenju.

Transformacija Ulice slobode u pješačku zonu će, smatraju oni, pozitivno uticati na brojne aspekte.

"Prvo, naši sugrađani će dobiti priliku da uživaju u šetnjama sredinom ulice, baš kao što je to bio slučaj decenijama. Drugo, građani koji žive u Ulici slobode imaće mnogo kvalitetniji život, bez buke i izduvnih gasova. Treće, to će dovesti više ljudi u centar, a samim tim i veći promet poslovnim objektima u čitavom centru grada, a posebno u samoj Ulici slobode, koja će biti mnogo prijatnija nego što je to slučaj sada", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da će Ulica slobode biti otvorena za dostavna vozila izjutra, na način kako je to uređeno u Bokeškoj ulici, a da će za stanare koji žive u drugom dijelu Bokeške ulice biti opredjeljenja besplatna parking mjesta na parkingu iza Beka, kojim upravlja Parking servis.

"Vraćanje korza Podgorici biće jedan od prioriteta odbornika Preokreta. Sigurni smo da će ova inicijativa naići kako na podršku građana tako i ostalih odbornika u budućem sazivu Skupštine Glavnog grada. Vrijeme je da Podgorica ponovo bude grad pješaka. Vrijeme je za preokret" poručuju iz te partije.

Bonus video: