Đurović za "Vijesti": Zalagaćemo se za objedinjavanje Luke Bar i dovođenje strateškog operatera

"Smatramo da je lokalna vlast ostala nijema na krizu, na saradnju sa Vladom i gotovo ništa nije preduzela kako bi olakšala građanima probleme. Smatram i sigurno ću promijeniti ovu praksu, kako bi opština mnogo više brinula o socijalnom i ekonomskom statusu svojih građana", kazao je Đurović

9940 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nosilac liste "Može Bar, može Crna Gora" koju čine URA, CIVIS i Albanska Alternativa u Baru Goran Đurović najavio je da će se zalagati za objedinjavanje Luke Bar i dovođenje strateškog operatera kako bi se promijenila ekonomska slika opštine i povećala zaposlenost.

"Smatramo da je lokalna vlast ostala nijema na krizu, na saradnju sa Vladom i gotovo ništa nije preduzela kako bi olakšala građanima probleme", rekao je on u intervjuu.

Koji problemi u vašem gradu traže najurgentnije rješavanje, i kako, ako budete vršili vlast ili učestvovali u njoj, smatrate da se oni mogu prevazići?

Poslije decinijske nedomaćinske vladavine DPS-a u Baru, ostavljeni su neriješini brojni ekonomski, infrastrukturni, socijalni i kulturni problemi. Oni se ogledaju u nevizionarskoj politici i stihijskim i nedovoljnim ulaganjima koja nijesu ostavila nikakav značajan rezultat. U zadnjih 26 godina neprekidne vladavine DPS-a, Bar nije iskoristio desetine ogromnih šansi i prednosti, već je stagnirao u svom razvoju. Vlast u Baru svih ovih godina nije imala energije, znanja i volje da se aktivnije bori za svoj grad, što su iskoristili drugi primorski gradovi koji se pretekli Bar u ekonomskom razvoju i turističkoj ponudi.

Najveći problemi u našem gradu su nedostatak kvalitetnih turističkih kapaciteta (hotela sa 4 i 5 zvjezdica), loša ili nedovoljno održavana infrastruktura sa posebnim naglaskom na put kroz Mrkojeviće čija rekonstrucija se obećava zadnjih 20 godina, zapušten i gotovo zaboravljen putni pravac preko Sutormana koji je za Bar najbolja alternativa ka Podgorici tokom ljetnje turističke sezone.

I dan danas, građani Mrkojevića (Veliki pijesak, Utjeha, Gorana ) i Ostrosa nemaju riješeno pitanje vodosnadbijevanja. U infrastrukturno zapostavljenom Virpazaru, kao dragulju naše turističke ponude mora se riješiti pitanje parking prostora, a prednosti Skadarskog jezera moraju konačno biti valorizovane. Naselje Polje mora dobiti sigurne trotoare, kako bi djeca iz ovog kraja konačno bezbijedno dolazila do škole. Sutomore i Čanj kao biseri barske obale ostali su na marginama turističkog razvoja i potpune nebrige lokalne DPS-vlasti.

Stari Bar, a pogotovo stari grad krije nevjerovatan potencijal koji se mora strateški iskoristiti. Nedavno jeftino i nefunkcionalno obnavaljanje staobarske kaldrme dovoljno govori o nedostatku sluha i simbol je nevizionarstva i nepoštovanja autentičnosti ovog kraja.

Kulturni život u gradu se praktično sveo na mjesec dana ljetnje turističke sezone, sa siromašnim sadržajima, bez kontinuiteta, a često i bez kvaliteta, dok Bar kao najveći primorski grad u državi popularnoj po vaterpolu uspjesima mora dobiti gradski bazen.

Kako mislite da možete riješiti problem nezaposlenosti, s kojim se suočavaju brojne opštine u Crnoj Gori, i kako ćete, ako budete u vlasti, povećati životni standard građana?

Kao ministar ekonomskog razvoja i turizma zajedno sa premijerom radimo na obnavljanju cjelogodišnje brodske linije Bar – Bari koja bi dala dodatni impuls opštem razvoju našeg grada i zapošljavanju kvalifikovane radne snage koju itekako imamo.

Neprirodnom podijelom Luke Bar napravljena je ogromna šteta kako gradu tako i državi, što je povećalo nezaposlenost i dovelo do gotovog brisanja Luke Bar sa mape svjetskih luka. Imajući to u vidu, kao Baranin zalagaću se za objedinjavanje Luke Bar i dovođenje strateškog operatera sa kojima smo u pregovorima, što bi iz korijena, na bolje, promijenilo ekonomsku sliku našeg grada i povećalo zaposlenost, ne samo u luci nego u preko 20 sektora koji su logistički vezani za ovaj sistem.

Imate li plan kako konkretno pomoći građanima u susret dodatnom pogoršanju ekonomskih prilika u državi?

Tokom talasa ekonomske krize, ali i u susret mogućoj novoj, Vlada i ministarstvo na čijem sam čelu je preduzelo sijaset aktivnosti u cilju pomoći građanima. Smanjenje akciza na gorivo, smanjenje PDV-a i ograničavanje marži na pojedine životne namirnice, kao i brojni drugi koraci odrađeni zajedno sa našom privredom samo su neke od njih.

Smatramo da je lokalna vlast ostala nijema na krizu, na saradnju sa Vladom i gotovo ništa nije preduzela kako bi olakšala građanima probleme. Smatram i sigurno ću promijeniti ovu praksu, kako bi opština mnogo više brinula o socijalnom i ekonomskom statusu svojih građana

Hoćete li se, ako budete u vlasti, obračunati s praksom stranačkog uhljebljavanja u lokalnim službama?

Stranačko zapošljavanje predstavlja sistemski, državni problem i ne mogu kriti nezadovoljstvo po tom pitanju i poslije promjena od 30.og avgusta. U Baru taj model, zajedno sa endemskom korupcijom i nepotizmom traje tokom čitave vladavine DPS-a. Međutim, nije samo partijsko zapošljavanje problem, mnogo izraženiji problem je isključivo zapošljavanje nestručnih i nekvalifikovanih partijskih kadrova bez jasnog sistema odgovornosti i nepostojanja minimalnih kriterijuma korporativnog upravljanja.

Jer, nije samo problem pripadnost partiji, ona i ne smije uvijek biti ograničenje ukoliko su ljudi pošteni, stručni, odgovorni i ne koriste svoju poziciju u partijske svrhe. Upravo će taj model, bez partijskog uslovljavanja, sa ovim kriterijumima biti dominantan ukoliko budem predsjednik opštine.

Kakav rezultat očekujete na izborima? S kojim subjektima ste potencijalno spremni da sarađujete nakon izbora? Šta je vaš uslov za saradnju s bilo kim?

Naša koalicija i ja lično očekujemo fantastičan rezultat i to nam svakodnevno govore rezultati sa terena nakon brojnih razgovora sa građanima, kao i sva istraživanja. Za to nas kandiduje kako ozbiljna borba i rezultati po pitanju pravde u Crnoj Gori, zalaganje za pošteno i moderno društvo, tako i moji rezultati u privredi i domaćinski pristup i ljubav prema Baru svih naših kandidata.

Ono što sigurno jeste da će postojeća vlast u Baru doživjeti debakl, pogotovo u odnosu na reziltate sa zadnjih lokalnih izbora. DPS –SDP grupacija sa Branimirom Gvozdenovićem kao suštinskim čelnikom koalicije i nejakim lokalnim funkcionerima svakim danom se suočavaju sa razočaranim biračima koji više ne žele da slušaju lažna obećanja, sijanje straha i primitivnu priču o podijelama.

Građani su konačno prigrabili slobodu i jednostavno žele da kazne ovakvu neodgovornu i ucjenjivačku politiku DPS-a. Svi oni koji jasno prave otklon od ovakvog načina vladnja biće naši partneri u konstituisanju nove vlasti. Naš program „Bar to može“ biće okosnica nove ere u razvoju grada kojeg obožavamo.

Bonus video: