Da zapečatimo: Prioritet izgradnja puta od Lukačevine do Rogača

Izgradnjom navedene saobraćajnice, iz te koalicije smatraju da bi bila omogućena izgradnja na oko 120 urbanističkih parcela druge zone individualnog stanovanja, turizma i komercijalnih djelatnosti

2219 pregleda 0 komentar(a)
Tivat (Ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (Ilustracija), Foto: Siniša Luković

U narednom, četvorogodišnjem periodu neophodno je pristupiti rješavanju niza problema koje imaju građani Mjesne zajednice Krtoli, a prioritet je izgradnja puta od Lukačevine do Rogača.

To se navodi u saopštenju izborne liste “Željko Komnenović: Narod pobjeđuje-Demokratska Crna Gora-Pokret Evropa sad-Demokratska srpska strana-Da zapečatimo!”

"Okosnica postojeće saobraćajne infrastrukture je lokalni put Tivat - Radovići, koji trpi snažan pritisak izgrađenih objekata, koji se direktno priključuju na njega, sa obje strane puta. Na mjestima, gdje konfiguracija terena to dozvoljava, formirao se drugi ili čak treći red objekata, koji na ulicu izlaze preko neregulisanih lokalnih pristupa. Kako je izgradnja infrastrukture preduslov za realizaciju ostalih sadržaja u gornjim zonama, prioritet je realizacija planirane saobraćajnice od Lukačevine do Rogača, a koja je u planskom dokumentu Detaljni urbanistički plan „Đuraševići“ označena kao Saobraćajnica 2-2, širine kolovoza 6m sa obostranim trotoarima širine 1.5 metara", kazali su oni.

Ističu da je još 2007. godine bivše rukovodstvo Opštine Tivat usvojilo planski dokument kojim je bilo predviđeno da izgradnja te saobraćajnice predstavlja prvu fazu u dinamici realizacije, "ali su tek započeti postupci eksproprijacije i izrade tehničke dokumentacije doveli do toga da danas imamo praktično nesprovodiv planski dokument".

Izgradnjom navedene saobraćajnice, iz te koalicije smatraju da bi bila omogućena izgradnja na oko 120 urbanističkih parcela druge zone individualnog stanovanja, turizma i komercijalnih djelatnosti.

"Uzimajući u obzir nadoknade za komunalno opremanje zemljišta, porez na nepokretnost i ostale finansijske efekte jasno je da bi investiranje u ovaj projekat bilo opravdano i višestruko korisno i za građane i za lokalnu samoupravu i omogućilo dalji kontrolisan razvoj naselja i turističke privrede", saopštili su oni.

"Urbani razvoj naselja Radovići uslovljen je izgradnjom još jedne saobraćajnice, u DUP-u „Radovići“ označene kao ulica „R3“, koja vodi od raskrsnice za školu ka katastarskoj opštini Gošići. Izgradnjom ove saobraćajnice omogućila bi se realizacija sadržaja na velikom broju urbanističkih parcela, čime bi se stvorila mogućnost razvoja potpuno nove, planom prepoznate zone C", dodaje se u saopštenju.

Jedan od prioritetnih projekata na teritoriji Radovića je, kako kažu, realizacija nove zgrade Osnovne škole “Branko Brinić” i dječjeg vrtića.

"Izradu projektne dokumentacije u visini od 44.700 eura finansirala je Opština Tivat ali je raspisivanje tendera u nadležnosti Uprave javnih radova što će, nakon više od deset godina, biti prva investicija od strane državnih organa u objekte za obrazovanje na teritoriji opštine Tivat i jedna od rijetkih u posljednjih nekoliko decenija, pa ćemo uložiti dodatne napore da se zakonske procedure konačno privedu kraju i izborom izvođača započne izgradnja objekta", piše u saopštenju.

Dodaju i da je primaran nastavak saradnje lokalne samouprave sa DVD „Krtoli“, koje daje značajan doprinos povećanju protivpožarne sigurnosti, te svojim volonterskim djelovanjem doprinosi opštoj sigurnosti i razvoju svijesti građana.

Stoga su, navode oni, neophodna konstantna ulaganje u opremu i unapređenje uslova rada ovog društva, čime će se motivisati nove generacije na društveno-odgovorne aktivnosti .

"Komunalna infrastruktura u ovoj zoni nije adekvatno riješena, u nekim segmentima uopšte ne postoji. Područje Radovića nema izgrađenu kolektivnu kanalizacionu mrežu. Upotrijebljene vode u naselju se kanališu u septičke jame i upojnim bunarima se upuštaju u podzemlje. Kanalisanje upotrijebljenih i oborinskih voda naročito uzrokuje probleme na potezu od Doma kulture „Uroš Rautović“ do Rogača i skretanja za Krašiće, što često dovodi do plavljenja postojeće saobraćajnice. Atmosferske vode treba kanalisati otvorenim rigolima uz saobraćajnice i propustima ispod ulica koje presijecaju prirodni tok vode. Treba voditi računa o veličini slivnih površina i prirodnim recipijentima. Rješavanju pitanja kanalizacione infrastrukture neophodno je pristupiti sa posebnom pažnjom i izraditi projektnu dokumentaciju koja će biti osnov za realizaciju", kazali su oni.

Poručuju i da je u periodu koji je pred njima neophodno i dugoročno riješiti problem parking mjesta u uvali Pržna i omogućiti nesmetano korišćenje plaže Plavi horizonti, što predstavlja okosnicu razvoja turističkih djelatnosti u tom naselju.

Bonus video: