Krivokapić u petak na ministarskom sastanku Berlinskog procesa

“Ključne teme sastanka su energetska bezbjednost, Zelena agenda za Zapadni Balkan, mladi i pomirenje u regionu, zajedničko regionalno tržište i sajber bezbjednost u kontekstu aktuelnih napada na Crnu Goru i Albaniju”

1472 pregleda 8 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Krivokapić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovaće sjutra na ministarskom sastanku Berlinskog procesa, na poziv njemačke koleginice Analene Berbok.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopšteno je da se tim sastankom nastavlja Berlinski proces, koji je 2014. godine pokrenula tadašnja kancelarka Njemačke Angela Merkel.

Sastanak će, kako su naveli, okupiti evropske zvaničnike, šefove diplomatija i predstavnike Austrije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Grčke, Njemačke, Italije, Poljske i Slovenije, kao i Zapadnog Balkana.

Iz MVP su podsjetili da je Merkel taj proces pokrenula sa ciljem približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU).

Kako je najavljeno, Krivokapić će govoriti na drugom panelu zajedno sa šefovima diplomatija država Zapadnog Balkana.

“Ključne teme sastanka su energetska bezbjednost, Zelena agenda za Zapadni Balkan, mladi i pomirenje u regionu, zajedničko regionalno tržište i sajber bezbjednost u kontekstu aktuelnih napada na Crnu Goru i Albaniju”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će boravak u Berlinu biti prilika za susrete Krivokapića sa evropskim zvaničnicima i razgovor o aktuelnim geopolitičkim tokovima, ali i perspektivi Crne Gore i regiona u EU.

Iz MVP su naveli da će Krivokapić na tom panelu učestvovati na poziv Berbok.

Bonus video: