Komnenović: Anagažovanje policijskih i drugih državnih službenika za obezbjeđenje sigurnih glasova poražavajuće saznanje

"Anagažovanje policijskih i drugih državnih službenika radi obezbjeđenja sigurnih glasova i uticaja na biračko tijelo je apsolutno poražavajuće saznanje koje do temelja ugrožava pravnu državu, demokratiju i ljudska prava i slobode, ako ono ne bude adekvatno sankcionisano, to će biti trajni biljeg i prepreka u namjeri da se na ovim prostorima omogući vladavina prava i priključenje EU"

3993 pregleda 0 komentar(a)
Komnenović, Foto: Opstinativat.me
Komnenović, Foto: Opstinativat.me

Nosilac izborne liste "Željko Komnenović: Narod pobjeđuje-Demokratska Crna Gora-Pokret Evropa sad-Demokratska srpska strana-Da zapečatimo!", Željko Komnenović pozvao je direktora Uprave policije Zorana Brđanina da "nešto preduzme zbog tivatske šeme sigurnih glasova i učešća policijskih službenika u protivpravnom uticaju na birače".

Komnenović se pozvao na tekst objavljen u "Vijestima" u kojem su, kako je naveo, objavljeni dokazi koji potkrepljuju sumnju da su tokom izbora u avgustu 2020. godine u tivatskom DPS organizovali grupu, koja je zloupotrebljavajući čak i policijske resurse i druge državne, počinili više krivičnih djela protiv izbornih prava.

"Pišemo Vam kako bi se spriječila slična postupanja, zloupotrebe i nezakonite djelatnosti i omogućilo zakonito održavanje izbora zakazanih za 23.oktobar 2020. godine. Smatramo da kao direktor Uprave policije morate da postupate djelotvorno i preventivno u cilju spriječavanja zloupotreba koje su u Crnoj Gori postale dio "folklora i tradicije". Sve to nanosi nesagledivu štetu po pravni poredak, slobodu i prava građana. Ustavom, izbornim i krivičnim zakonodavstvom propisana je izborna zaštita izbornog prava, sa ciljem da se obezbijedi demokratska priroda pravnog poretka, zaštite temljne vrijednosti pravne države i istovremeno pruži preko neophodna garancija slobodama i pravima građana. Zato je posebno alarmantno i opasno saznanje da je upravo preko zaposlenih u Ministarstvu untrašnjih poslova, DPS u Tivtu, na organizovan način, vršena povreda slobode opredeljenja pri glasanju", naveo je Komnenović.

Dodao je da objavljeni dokazi "nesumljivo ukazuju da je upravo preko policije, ali i komunalnih preduzeća i opštinske uprave vršen nezakonit i protivpravan uticaj na veliki broj birača da se glasa za jednu političku opciju, tj. za DPS kandidate".

"Takvo ponašanje, naročito, policajaca povlači krivičnu odgovornost, jer u članu 186. Krivičnog zakona stoji propisano krivično djelo povrede slobode opredeljenja pri glasanju. Za ovo djelo može se izreći i kazna zatvora do tri godine, a za kvalifikovani oblik krivičnog djela iz stava 2 člana 186. zaprijećena je kazna do pet godina. Anagažovanje policijskih i drugih državnih službenika radi obezbjeđenja sigurnih glasova i uticaja na biračko tijelo je apsolutno poražavajuće saznanje koje do temelja ugrožava pravnu državu, demokratiju i ljudska prava i slobode, ako ono ne bude adekvatno sankcionisano, to će biti trajni biljeg i prepreka u namjeri da se na ovim prostorima omogući vladavina prava i priključenje EU", zaključuje se u saopštenju Komnenovića.

Bonus video: