Ćorović: Bošnjačka stranka će se zalagati za izgradnju džamije u Baru

“Ujedno to je i civilizacijska obaveza ravnopravnosti, posebno u Baru koji važi za grad multietničkog i multikonfesionalnog sklada i sužuvota"

2962 pregleda 8 komentar(a)
Ćorović, Foto: Bošnjačka stranka
Ćorović, Foto: Bošnjačka stranka

Kandidat za odbornika na listi "Bošnjačka stranka – Ispravno za Bar" Izet Izo Ćorović, poručio je poručio je da će Bošnjačka stranka zalagati za izgradnju džamije u tom gradu, jer je to njihovo ljudsko i ustavno pravo.

"Bošnjačka stranka, kao dio buduće lokalne vlasti, istrajno će se zalagati za dobijanje urbanističke parcele za izgradnju islamskog vjerskog objekta u centru Bara, jer je to neophodnost u vjerskom, civilizacijskom i kulturnom smislu i zato što je to naše ljudsko i ustavno pravo", kazao je Ćorović.

Poručio je, kako se navodi u saopštenju Bošnjačke stranke, da problem nepostojanja vjerskog objekta – džamije za vjerske potrebe muslimana Bara dug je nekoliko desetina godina, otkako je lokalnoj upravi podnesen zahtjev za rješavanje tog pitanja.

"Od tada do danas traje zalaganje muslimana za dobijanje lokacije i izgradnju vjerskog objekta – džamije u centru Bara. U tom periodu muslimani u centru Bara svoje vjerske potrebe obavljaju u neuslovnom mesdžidu Novi Bar, adaptiranom poslovnom prostoru bez najosnovnijih uslova za obavljanje osnovnih vjerskih potreba, saopštio je Ćorović.

Istakao je da se radi o više hiljada ljudi koji žive u gradskom jezgru ili njegovoj blizini i koji imaju potrebu za ovakvim vjerskim sadržajem.

“Ujedno to je i civilizacijska obaveza ravnopravnosti, posebno u Baru koji važi za grad multietničkog i multikonfesionalnog sklada i sužuvota. U tom smislu, u narednom mandatu lokalne uprave, insistiraćemo na odluci o dodjeli adekvatne lokacije za izgradnju ovog vjerskog objekta i stvaranju urbanističko tehničkih uslova za njegovu izgradnju. To će biti u fokusu našeg političkog djelovanja i to je, ujedno, zahtjev od kojeg nećemo odustati, jer je to ispravno za Bar”, zaključio je Ćorović.

Bonus video: