Sudijama prijete kad im presude ne valjaju

Upravni sud i Sudski savjet apelovali na političare da se uzdrže od neprimjerenog pritisaka na sudije nakon što su ih Ivan Vuković i Glavni grad optužili za miješanje u izborni proces jer su srušili julsku odluku o njegovom izboru

37553 pregleda 17 komentar(a)
Funkcioneri DPS-a promjenili stav prema sudijama čim im odluke nisu po volji (ilustracija), Foto: Shutterstock
Funkcioneri DPS-a promjenili stav prema sudijama čim im odluke nisu po volji (ilustracija), Foto: Shutterstock

Dok su prethodnih godina uglavnom opozicione partije prozivane za neprimjereni uticaj na pravosuđe, a Demokratska partija socijalista (DPS) i njeni zvaničnici pravili distancu prema sudskim odlukama koje su im uglavnom išle naruku, sad su se stvari okrenule. Sudski savjet i Upravni sud juče su apelovali na političke aktere da se uzdrže od pritiska na sudstvo nakon što su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković (DPS) i Glavni grad optužili Upravni sud da se uključio u političku kampanju za lokalne izbore koji će se održati u nedjelju.

Povod teških optužbi na račun sudija je odluka tog suda koja je objavljena prije dva dana, a u kojoj se konstatuje da je Vuković nezakonito bio reizabran za gradonačelnika u julu ove godine, jer mu je još tekao mandat. Upravi sud je pravosnažno odlučio u sporu koje su pokrenule Demokrate.

Ispravljajući tu grešku, kako su tvrdili, odbornici Glavnog grada ponovo su juče izabrali Vukovića - dva dana pred lokalne izbore u Glavnom gradu. Od 61 odbornika, za tu odluku su glasala 32.

Povezani članci

20. Oktobar 2022.

Vuković izabran za gradonačelnika Podgorice

Razlog za reizbor Vukovića u julu, ali i predsjednika opština Žabljak, Bar i Golubovci, bile su izmjene Zakona o lokalnoj upravi i odgađanje lokalnih izbora u nekoliko opština.

Sudije obavezuju rokovi, a ne izbori

Upravni sud je, kako je “Vijestima” saopštila sutkinja i portparolka Ana Perović Vojinović, odluku donio 17. oktobra.

”Sudije nemaju obavezu i nikada ne razmišljaju o političkom kontekstu kod odlučivanja! Obaveza nosioca sudijske funkcije je isključivo primjena prava. Odluka u konkretnom je donijeta nakon održane rasprave, istog dana - 17. oktobra kako je to propisano Zakonom o upravnom sporu, a izrađena odluka je istovremeno upućena strankama u upravnom sporu, putem lične dostave, dva dana nakon što je donijeta”, navodi se u odgovoru sutkinje.

U saopštenju koje je prethodno izdao taj sud navodi se da “tendenciozno smještanje presuda u političke izjave, kojima se ubiraju politički poeni, nije ništa drugo nego zabrinjavajući znak postojanja atmosfere, u kojoj se poseže za neprimjerenim uticajem i pritiskom na sudstvo, a što ne koristi bilo kojem građaninu u Crnoj Gori, kao ni crnogorskom društvu u cjelini”.

Oni su reagovali nakon što je Vuković juče ujutru, nakon ponovnog izbora, najavio krivičnu prijavu protiv sudija Upravnog suda i ljudi koji su “izvršili politički uticaj” na sud.

”Moram napraviti razliku između suda i sudija. Nikad neću kritikovati bilo koju državnu instituciju, čak i ako mi se ne dopada postupanje. Ovo je presedan. Kod Upravnog suda imate zahtjeve Glavnog grada stare dvije godine po kojima se ne postupa. Taj sud nikad ne donosi presude u intervalu kraćem od tri do šest mjeseci. Oni su silom na sramotu, prvi put u praksi tog suda, poslije usmene rasprave, istog dana donijeli odluku”, naveo je on.

Ocijenio je da se radi o direktnom miješanju u izborni proces i kršenje zakona.

Dan ranije iz Glavnog grada je saopšteno da je odluka Upravnog suda direktno uključivanje pojedinih nosilaca sudske funkcije u političku kampanju, čime se krši načelo samostalnosti lokalne samouprave, koje garantuje Ustav. Oni su tvrdili da taj sud još nije riješio veliki broj predmeta iz 2020. godine, a da je, kako tvrde, na inicijativu kluba odbornika Demokratske Crne Gore, u rekordnom roku zakazao usmenu raspravu i istog dana donio odluku o poništavanju odluke Skupštine glavnog grada.

”Tendenciozno smještanje presuda u političke izjave, kojima se ubiraju politički poeni je ništa drugo nego zabrinjavajući znak postojanja atmosfere, u kojoj se poseže za neprimjerenim uticajem i pritiskom na sudstvo, a što ne koristi bilo kojem građaninu u Crnoj Gori, kao ni crnogorskom društvu u cjelini. Podsjećamo da je očuvanje pravnog poretka, rješavanjem sporova u društvu, osnovna uloga sudova, pa i Upravnog suda, pa različita gledišta u pogledu upotrebe pravne norme u presudi nije, i ne smije biti, usmjerena na pokušaje da se presude kontrolišu mimo zakonom propisane procedure”, saopštio je Upravni sud.

Istim povodom reagovao je i Sudski savjet, koji bira sudije. Oni navode da se najnovijim ocjenama i komentarima “vrši neprimjeren pritisak na nezavisnost i samostalnost suda i sudija”.

”Ponovo podsjećamo na važnost ustavnog principa podjele vlasti i važećih principa sudstva da je sud samostalan i nezavisan, i da sudi na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora. Izjave aktera političke scene, pogotovu u kontekstu lokalnih izbora i kvalifikacije rada Upravnog suda predstavljuju miješanje u sudske odluke i javno izražavanje nezadovoljstva sudskim odlukama tog suda”, navodi se u saopštenju.

Udruženje sudija juče nije iznijelo stav povodom optužbi na račun kolega jer je predsjednica Hasnija Simonović, kako je objasnila “Vijestima”, predsjednica upravnog odjeljenja i upravnog vijeća Vrhovnog suda, koje će vjerovatno odlučivati po zahtjevu za ispitivanje odluke Upravnog suda.

Iz Glavnog grada juče je povodom odluke Upravnog suda, najavljena tužba Vrhovnom.

Suhih spreman da rizikuje, opozicija bez opravdanja

Obrazlažući hitno sazivanje sjednice Skupštine glavnog grada, predsjednik te institucije Đorđe Suhih (Socijaldemokrate) rekao je juče da će proći dosta vremena do izbora novog gradonačelnika nakon izbora i podsjetio da nema Ustavnog suda: “...Ko zna kad će konačni rezultati biti. Mislite li da glavni grad treba da bude bez gradonačelnika toliko vremena? Za mene je to vanredno stanje”.

DPS je juče saopštio da na današnjoj sjednici parlamenta neće glasati za izbor sudija Ustavnog suda.

Suhih
Suhihfoto: Screenshot/Youtube

Suhih je rekao da je bilo potrebno spriječiti veću štetu gradu, koja bi bila pričinjena kad ne bi bilo rukovodioca:

“Spreman sam da prekršim i Poslovnik, i spreman sam i krivično da odgovaram, kao što kažete. I ako pobijedi ta vaša opcija, da čovjek ne treba da uradi ono što misli da je dobro za grad, nego što je dobro za njegovu partiju, ako ta opcija pobijedi a ne ova moja, ja ću rado i u zatvor da odem. Ako to pobijedi, onda je pitanje zatvora i slobode samo pitanje kvadrature kretanja”, rekao je on na sjednici obraćajući se opoziciji.

Odbornik Demokrata u Skupštini glavnog grada Mitar Vuković, rekao je “Vijestima” da nije iznenađen ovom izjavom.

“Upravni sud je poništio odluku o izboru gradonačelnika, a Suhih, koji nije predsjednik Skupštine, jer je van mandata, zakazao je sjednicu za izbor gradonačelnika. U Statutu glavnog grada decidno piše šta se dešava kad dođe do vanrednih okolnosti. Na veliku sreću, sad nije došlo do vanrednih prilika - vanredne prilike su ratno stanje, neka bolest velikih razmjera, poplava... Statutom je tačno propisano ko mijenja gradonačelnika. Prema tome, današnja (jučerašanja) sjednica imala je samo jedan cilj - spasavanje Ivana Vukovića tri dana prije izbora na kojima će da doživi fijasko”, naveo je.

Odbornik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović smatra da “ne postoji izgovor kojim se može opravdati kršenje Poslovnika i postojećih propisa”:

”Građani su imali dovoljno vremena, skoro tri decenije, da uvide koliko je zaista DPS-u i njegovim satelitima stalo do interesa građana. Nisu građani zaboravili slučaj KIPS-a i presudu po kojoj će se morati isplatiti toj kompaniji 4,5 miliona eura, i brojne druge afere. Razumljiva je nervoza kod odlazeće vlasti, s obzirom na to da gube izbore. Međutim, dati ovakvu izjavu s funkcije na kojoj se nalazi gospodin Suhih, zaista je skandalozno”, rekao je “Vijestima”.

Odbornica GP URA Milena Vuković Sekulović, kazala je za “Vijesti” da je teško komentarisati izjavu Suhiha.

”Jer ako čovjek kaže da je spreman da krši Poslovnik i krivično odgovara, znači da je u potpunosti svjestan da radi nešto što do kraja nije regularno... Ova situacija je smiješna, i samo je pokušaj da se na neki način i lokalni parlament uključi u kampanju, i to vrlo direktno. Problem je što imamo predsjednika lokalnog parlamenta koji je spreman da odgovara zarad interesa partije... Naravno, moglo je da se sačeka da se završe izbori i da idemo na regularan izbor gradonačlenika, onako kako bi to i trebalo da bude. Sve ovo smatram dijelom kampanje Vukovića i Suhiha”.

Odbornik DPS-a Andrija Klikovac je na sjednici podgoričkog parlamenta rekao da odluka sudija Upravnog suda najbolje govori o “političkoj instrumentalizaciji jednog dijela sistema”.

“Ne bih rekao da je u pitanju kompletan Upravni sud, nego je riječ o par pojedinaca koji su svoju ulogu shvatili preozbiljno i dali sebi za pravo da se miješaju u izborni proces. Bilo bi im bolje kao pravnicima da su donijeli neke odluke u korist Glavnog grada i riješili predmete, kako bi bilo bolje građanima”.

Ivan Vuković je objasnio da je među sudijama koje su donijele odluku “supruga čovjeka koji je kao pravni zastupnik branio ljude osumnjičene u slučaju ‘državni udar’ i koji ga je, tvrdi, napao u Zeti.

Odbornici Demokrata su napustili skupštinsku salu kad je reizabran Vuković.

Bonus video: