Canović za "Vijesti": Postizanje boljeg životnog standarda u Plavu nema alternativu

"I dalje ćemo insistirati na izgradnji puta Plav-Bogićevica-Dečani, koji je značajan za turizam i bolju privrednu aktivnost", kazao je aktuelni predsjednik opštine Plav

3205 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SD
Foto: SD

Nosilac liste "Zajedno pobjednički za Plav" i predsjednik te Opštine Nihad Canović (SD) očekuje da će ta koalicija dobiti povjerenje građana na lokalnim izborima u nedjelju, zbog, kako je naveo, dobrih rezultata od kada su na vlasti.

Koaliciju "Zajedno pobjednički za Plav" čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i Socijaldemokratska partija (SDP). Trenutno su u toj opštini na vlasti DPS, Bošnjačka stranka (BS) i SD.

"Imajući u vidu dobre rezultate našeg rada, s obzirom na to da je u prethodnom periodu, dok smo bili na čelu opštine, rađeno pošteno, predano i posvećeno, te da su realizovani i započeti brojni projekti, vjerujemo da smo zavrijedili da nam građani ukažu povjerenje i tokom naredne četiri godine. Takođe, ono što nas preporučuje jeste i to što smo pokazali otvorenost prema građanima, transparetnost u radu opštine i upravljanja opštinskim finansijama, kao i činjenica da smo u teškim uslovima uspjeli da značajno popravimo situaciju na finansijskom planu, čime smo pokazali odgovornost i ozbiljnost koji nas preporučuju da ponovo zavrijedimo povjerenje naših sugrađana, da nastavimo započeto i realizujemo sve ono što smo planirali. Zato očekujemo dobar izborni rezultat, veliku podršku građanki i građana i pobjedu na predstojećim izborima", rekao je Canović "Vijestima".

On je kazao da su spremni na saradnju s onima koji dijele njihovu viziju dinamičnog razvoja Plava.

"Za nas postizanje boljeg životnog standarda u Plavu nema alternativu. Partneri nam mogu biti samo oni koji za cilj imaju bolji i kvalitetniji život u Plavu, okupljanje oko programskih ideja, Plav bez podjela, bez netrpeljivosti bilo koje vrste, bez sijanja mržnje i podizanja tenzija", poručio je.

Kako je kazao, tokom aktuelnog mandata urađeno je dosta, odnosno sve ono što je bilo realno ostvarivo, a zavisilo je od lokalne vlasti.

Podsjeća da se lokalne samouprave u najvećem dijelu se finansiraju iz državnog budžeta i ta sredstva koja su bila opredijeljena, posebno opštinama na sjeveru, su vrlo skromna i na neophodnost njihovog uvećavanja su ukazivali više puta.

"Što se naših planova tiče i dalje ćemo insistirati na izgradnji puta Plav-Bogićevica-Dečani, koji je značajan kako za turizam, tako i za bolju privrednu aktivnost što bi došlo kao rezultat povezivanja Plava s ovom susjednom opštinom. Takođe, između ostalog, planiramo i rekonstrukciju glavne gradske saobraćajnice, rekonstrukciju gradske pijace, unaprjeđenje vodoizvorišta 'Pusta vrata', uređenje parking mjesta, širenje i modernizaciju postojeće javne rasvjete, nastavak izgradnje trotoara i biciklističkih staza na relaciji Plav – Vojno Selo, uređenje platoa ispred splavova, kao i efikasnije upravljanje komunalnim otpadom i selektivno odlaganje otpada. Pored toga predvidjeli smo i aktivnosti na dodatnom razvoju turizma, opredjeljivanje dodatnih sredstava za pomoć sugrađanima koji su u stanju socijalne potrebe, te podršku poljoprivredi i mladima, ali i razvijanje novih kulturnih događaja i sportskih manifestacija", kazao je Canović.

Na pitanje šta je do sada urađeno na rješavanju problema nezaposlenosti i niskog životnog standarda, odgovorio je da su to izazovi sa kojima se suočava cijela država, naročito zapostavljeni sjever, pa se to odražava i na njihovu opštinu.

"Promovisanjem naše opštine kao atraktivne turističke destinacije, te raznim sadržajima koje smo kreirali doprinijeli smo tome da se u Plav više dolazi, čime su stvoreni uslovi da naši sugrađani koji se bave poljoprivredom i domaćom radinošću plasiraju i ponude svoje proizvode domaćim i stranim turistima, da turistički radnici i ugostitelji razvijaju svoje biznise i da posebno u ljetnjem dijelu godine naša opština oživi i građani dobiju priliku da na osnovu toga privređuju i zarađuju", rekao je Canović.

Da bi, kako je dodao, podržali poljoprivrednu djelatnost kreirali su set mjera za podršku poljoprivredi, a u narednom mandatu će tu podršku dodatno pojačati.

Najavio je skoro otvaranje Dom za stare u Plavu, koji će takođe otvoriti nova radna mjesta, dok je u izgradnji i moderan hotelski kompleks na obali Plavskog jezera, nakon čijeg otvaranja će se otvoriti novi turistički servisi koji će generisati nova radna mjesta u turizmu ali i u drugim privrednim granama.

"Dolazak jednog takvog renomiranog investitora, koji je prepoznao lokalnu samoupravu kao kredibilnog partnera za razvoj svog biznisa, govori o tome da smo dosta radili i postigli na unaprjeđenju poslovne klime u našoj opštini, i predstavlja još jedan dokaz našeg marljivog rada na promociji Plava kao turističke destinacije", kazao je Canović.

Opština Plav se, kako je dodao, i tokom ovog mandata bavila socijalnom politikom i već imaju razvijene mjere podrške i pomoći građanima, koji su prethodnih godina suočeni sa ekonomskom krizom, pogotovo u vrijeme globalne krize koja je zahvatila i Crnu Goru.

"Subvencije za poljoprivredne proizvođače, školski pribor za osnovce, naknade za novorođenčad, stipendije za učenike i studente, samo su neke od mjera koje smo sprovodili ovih godina, a narednom mandatu namjeravamo da ih povećamo i proširimo u skladu sa potrebama naših sugrađana", naveo je.

Na pitanje kako namjeravaju da zadrže mlade u gradu i spriječe njihovo odseljavanje, odgovorio je da je iseljavanje mladih izazov koji je neophodno rješavati uz razvijanje mjera, mehanizama i instumenata na nivou države.

"Što se tiče opštine Plav, nastojaćemo da poboljšavanjem životnih uslova utičemo na to da se mladi odlučuju da ostaju u Plavu. Svjesni smo da je potrebno stvarati dodatne šanse da mladi ostaju da žive i formiraju porodice u Plavu, da imaju uslove za svoju ekonomsku egzistenciju. Znamo da nisu dovoljne socijalne mjere, već da je neophodna podrška da razvijaju biznis, rješavaju stambeno pitanje, usavršavaju se i rade u svom zavičaju", rekao je Canović.

Ističe da je to zahtjevan proces koji je potrebno strateški rješavati, ali vjeruje da su i sada napravili određene pomake, iako su svjesni da će u narednom mandatu to biti njihov glavni izazov.

"Smatramo da ćemo realizacijom investicija na polju lokalne infrastrukture, izgradnjom Doma za stare, novih smještajnih kapacite u privatnom sektoru, uspjeti da intenziviramo privredne aktivnosti u Plavu i dobijemo nova kvalitetna radna mjesta", kazao je Canović.

Komentarišući to što je i vlast u Plavu na udaru kritika da je nastavila praksu stranačkog uhljebljavanja u lokalnim službama, rekao je da je tokom njihovog mandata racionalizovan broj zaposlenih u administraciji, lokalnim institucijama i preduzećima.

"Smanjili smo naslijeđena dugovanja zarada zaposlenima i trudimo se da imamo održiv finansijski sistem. Iako nažalost nije bilo previše prostora za nova zapošljavanja u prethodnom četvorogodišnjem mandatu, vodili smo računa da poštujemo pozitivne zakonske propise, i nema prostora nedobronamjernim nagađanjima o bilo kakvim uhljebljenjima", kazao je Canović.

Bonus video: