Poslanici glasaju o sudijama Ustavnog suda

Ustavni odbor predložio je glasovima poslanika bivše skupštinske većine, četiri kandidata za sudije US - Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić

9934 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Skupština Crne Gore će se na današnjoj sjednici izjasniti o četiri kandidata za sudije Ustavnog suda, koje je predložio Ustavni odbor.

Sjednica je trebalo da počne u 13 sati, ali je odgođena za 14 i 30.

Ustavni odbor predložio je glasovima poslanika bivše skupštinske većine, četiri kandidata za sudije US - Snežanu Armenko, Iliju Vukčevića, Jadranku Novaković i Jelenu Ružičić.

Izbora kandidata nema bez glasova Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih bivših dugogodišnjih partnera. Iz te partije je sinoć saopšteno da poslanici DPS neće glasati za izbor sudija Ustavnog suda.

"Pozivamo da se odustane od ove farse, da se stvari vrate ponovo na Ustavni odbor i da se kroz politički dijalog pokuša doći do konsenzusa kojim će se obezbijediti 2/3 većina", saopštili su iz DPS-a.

Sudije US biraju se, prema Ustavu, dvotrećinskom većinom u prvom krugu glasanja, odnosno tropetinskom u drugom.

Kako su za izbor u prvom krugu potrebna 54 glasa, to znači da nekadašnja većina (41 poslanik), zbog trenutnog odnosa snaga u parlamentu, do tog broja može doći jedino uz pomoć DPS-a Mila Đukanovića, koji u skupštinskim klupama ima 29 predstavnika.

Bonus video: