Iković : Mermer šansa da preokrenemo ekonomiju Danilovgrada

"Danas veći dio dekorativnog kamena se u Crnu Goru uvozi. Preduzeće koje pokrene Opštine će proizvoditi ukrasni kamen i time smanjiti uvoz"

1554 pregleda 3 komentar(a)
Iković, Foto: Pokret Preokret
Iković, Foto: Pokret Preokret

Nosilac liste Preokret za Danilovgrad, Vuk Iković kazao je da će ukoliko budu dio lokalne vlasti, Opština aktivirati preduzeće za proizvode od kamena.

On je saopštio da će otvoriti pogon za proizvodnju mermernih radijatora kao i radionice za izradu suvenira i predmeta od mermera i tako inicirati otvaranje 50 radnih mjesta.

"Proizvod na koji treba staviti fokus je mermerni radijator. Spajanjem kamena i žice možemo dobiti jednostavno, jeftino i kvalitetno grijanje. Tako ćemo stvoriti novi način grijanja u Crnoj Gori. Ako pri tome imamo solarne ploče na krovu, radijatori mogu da služe kao energetske baterije jer mogu da skladište struju koju daju paneli u toku dana. Na kraju ovaj proizvod kad ne bude za upotrebu može se 100 odsto reciklirati. Mermerni radijatori su u isto vrijeme energetski efikasni i dekorativni. Razlog više, radi se o 100 odsto prirodnom materijalu pa ovaj proizvod može postati danilovgradski brend, naveo je Iković.

On je dodao da za mermerom iz Danilovgrada ima potražnje i da od toga najveću korist treba da imaju imaju Spužani i Danilovgrađani.

"Time povećavamo izvoz i jačamo lokalnu ekonomiju. Ako aktiviramo ovakvu proizvodnju imaćemo iz dana u dan sve veću potražnju i prodaju mermernih radijatora, ne samo u Crnoj Gori nego u regionu i šire. Tokom obrade kamena u Danilovgradu nastaje velika količina kamenog otpada. Ovo je sirovina koja trenutno se vrlo malo koristi a od nje se mogu proizvoditi pored mermernih radijatora i originalni suveniri. Opština treba da finansira obuku ljudi koji će praviti suvenire i da pomogne u pronalaženju sredstava za nabavku mašina potrebnih za obradu kamena".

Iković navodi i da se u radionicama mogu praviti različite vrste ukrasa, nakita, držača, ramova, posuda...

"Danas veći dio dekorativnog kamena se u Crnu Goru uvozi. Preduzeće koje pokrene Opštine će proizvoditi ukrasni kamen i time smanjiti uvoz. Osim toga, kameni prah koji nastaje tokom proizvodnje biće korišćen za oplemenjivanje zemljišta i u farmaceutske svrhe. Opština ima dva aktivna kamenoloma - Maljat i Visočica koji imaju visokokvalitetni kamen ali potrebno je spojiti znanje i resurs da bi imali veću proizvodnju i novi proizvod. Kamenolomi već postoje, pa se time se ne bi dodatno vršio jaki pritisak na životnu sredinu, a ležišta kamena su dovoljna za proizvodnju tokom narednih najmanje 50 godina. Podsjetimo se da je preduzeće “Mermer” iz Danilovgrada imalo oko 230 radnika, a danas ih ima 63. Pri tome Opština ima oko 250.000 eura nadoknade godišnje od eksploatacije kamena pa taj novac može iskoristiti upravo za pokretanje predzeća za mermerne radijatore i druge proizvode od mermera, samim tim i za nova radna mjesta".

Iković je objasnio da sve treba biti pokrenuto tako što će opština da inicira formiranje akcionarskog društva ili društva sa ograničenom odgovornošću koje bi se bavilo preradom kamena, a koje bi pored Opštine činili investitor i koncesionar.

"Ovo ima veliki broj prednosti - finalni proizvod nastaje u istom mjestu gdje se eksploatiše, sirovina se ne transportuje na velike udaljenosti, zaposleni su većinom lokalno stanovništvo, a proizvodi imaju veliki potražnju. Ovo je ideja koja je izvodljiva i isplativa. Može ostati samo ovdje zapisana ako joj ne daš podršku u nedjelju 23. oktobra", zaljučio je Iković.

Bonus video: