Živković: Nećemo učestvovati u radu Skupštine i davati legitimitet sjednici s ovako uvrštenim tačkama dnevnog reda

"Dopuna koju je tražila Vlada, za razrješenje Krivokapića i Konjevića - dogovor na Kolegijumu je bio da nema dopuna dnevnog reda. Odgovornost za sazivanje sjednice i dopunu dnevnog reda leži na predsjednici Skupštine"

25893 pregleda 31 komentar(a)
Foto: Nikola Dragaš
Foto: Nikola Dragaš

Šef poslaničkog Kluba Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini, Danijel Živković kazao je da je današnje zasjedanje sazvano da bi se birale sudije Ustavnog suda.

"Vidjeli ste kakav je bio odnos Ustavnog odbora prema kandidatima. Nismo imali potpuni politički konsenzus, koji nije željela bivša skupštinska većina. Teret odgovornosti sad se pokušava svaliti na ovu stranu. Ta odgovornost ne može stanovati na ovim adresama. Cilj današnjeg zasjedanja je samo dokaz da se ne želi doći do dvotrećinske većine, nego da se blokira Ustavni sud i opstruira izborni proces", rekao je Živković.

On je dodao da hoće da biraju sudije po partijskom ključu i partijskoj liniji, i da institucije drže u blokadi.

"Dopuna koju je tražila Vlada, za razrješenje Krivokapića i Konjevića - dogovor na Kolegijumu je bio da nema dopuna dnevnog reda. Odgovornost za sazivanje sjednice i dopunu dnevnog reda leži na predsjednici Skupštine. Ona je bila upozorena da stavljajući dopunu dnevnog reda krši Ustav i Poslovnik i ulazi u zonu krivične odgovornosti. Ne može Vlada kojoj je izglasano nepovjerenje tražiti smjenu ministara. Đurović je odlučila da ponese teret zakonske odgovornosti, jer je ovo stavila na dnevni red. Ovo je put za srozavanje parlamenta", rekao je Živković.

Naveo je i da "neko na ovaj način želi da pokupi simpatije dijela biračkog tijela, u predvečerje izborne ćutnje".

"Što se tiče kluba DPS-a, nećemo legitimisati jedan ovakav proces i učestvovati. Nećemo učestvovati u radu Skupštine i davati legitimitet sjednici s ovako uvrštenim tačkama dnevnog reda", poručio je Živković.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala je da što se tiče inicijative za razrješenje, da je na predsjednici Skupštine Danijeli Đurović odgovornost.

"Iz Ustava i Poslovnika je jasno da je ona suprotna zakonu. SDP će protiv predsjedice podnijeti krivičnu prijavu, jer je izvršila zloupotrebu službenog položaja", najavila je Vuksanović Stanković.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša naveo je da od 19. avgusta smijenjeni premijer nije mogao da traži promjenu u sastavu Vlade.

"On nema pravo da kao smijenjeni premijer mijenja smijenjene ministre. Vidite li vi o kakvoj ustavno-političko-pravnoj besmislici se ovdje radi? Ne možemo da prisustvujemo i da odlučujemo na sjednici gdje se grubo krše Poslovnik i Ustav. Ne možemo da dajemo legitimitet takvom urušavanju institucija", rekao je Mugoša.

Kazao je i da su "sve maske" u Crnoj Gori su pale i da su građani "u ove dvije godine mogli da vide o čemu se radi".

"Na dobiti su samo određene partije, a isključivi talac toga su građani", rekao je Mugoša.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović istakao je da je "na sceni gaženje Ustava, Poslovnika, Zakona o Ustavnom sudu".

"Taj zakon garantuje srazmjernu zastupljenost pripadnika manjina u Ustavnom sudu. Ako ovo prođe, nećemo imati pripadnike manjinskih naroda. Zbog toga ovaj predlog nije smio da dođe na sjednicu plenuma. Nećemo glasati za ove kandidate, ovo je propao projekat. Što se tiče dopune dnevnog reda, nikako nije smio da dođe predlog o smjeni ministara. Smijenjeni premijer, smijenjene Vlade, smjenjuje smijenjene ministre. O tempora, o mores. Da li se to i u jednoj demokratskoj državi Evrope i svijeta desilo", rekao je Popović.

Živković je poručio da ne žele da učestvuju "u institucionalnom rušenju kredibiliteta parlamenta".

"Ovakvo stavljanje tačaka na dnevni red predstavlja grubo kršenje Poslovnika. Više puta smo ukazivali na potrebu dijaloga. Rekli smo, dajte da predsjednica parlamenta pozove sve političke aktere, na nivou predsjednika partija. Nije bilo sluha, nego se reklo da članovi Ustavnog odbora pokušaju da dođu do konsenzusa. Nije bilo sluha, jer su došli s već pripremljenim stavom... Cilj je držati Ustavni sud u blokadi, kako bi sjutra, kad rezultati izbora budu nepovojni po njih, uložili žalbe da bi se spriječilo proglašenje konačnih rezultata izbora", rekao je Živković.

Bonus video: