Hot: Iz gradskih preduzeća se kroz neobjašnjivo rashodovanje izvlačio ogroman novac

"Nedomaćinsko upravljanje gradskim preduzećima se najbolje može uočiti na primjeru Čistoće, na čijem čelu se nalazi dvostruko osuđivani mober i dugogodišnji funkcioner DPS-a Andrija Čađenović, a u čijem odboru direktora sjedi Stanislava Martinović, koja je označena kao jedan aktera afere KLAP i Vardar"

5990 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Evropa sad
Ilustracija, Foto: Evropa sad

Analizom poslovanja gradskih preduzeća Čistoća, Deponija, Sportski objekti i Vodovod i kanalizacija dolazimo do zaključka da se iz ovih preduzeća kroz neobjašnjivo rashodovanje izvlačio ogroman novac koji se mogao iskoristiti za povećanje zarada zaposlenima i nova ulaganja, poručio je Denis Hot, kandidat za odbornika u Skupštini Glavnog grada sa liste "Pokreta Evropa sad" na izborima u Podgorici 23. oktobra.

Pokret Evropa sad u saopštenju dodaje i da je Hot bivši zaposleni Čistoće koji ima status zviždača u ovom preduzeću.

"Nedomaćinsko upravljanje gradskim preduzećima se najbolje može uočiti na primjeru Čistoće, na čijem čelu se nalazi dvostruko osuđivani mober i dugogodišnji funkcioner DPS-a Andrija Čađenović, a u čijem odboru direktora sjedi Stanislava Martinović, koja je označena kao jedan aktera afere KLAP i Vardar. Tako, ovo preduzeće krije od javnosti svoje izvještaje o poslovanju, podatke o broju zaposlenih i podatke o zaradama javnih funkcionera", navodi Hot.

Dodaje da je analiza koju su sproveli pokazla da je ovo preduzeće neposredno pred izbore 2020. godine zaposlilo oko 120 radnika posredstvom agencije za ustupanje zaposlenih.

"Čime su se dovijali eksplicitnoj zabrani zapošljavanja u izbornom ciklusu. Sa ovom praksom je nastavljeno i u tekućem izbornom ciklusu, pa je tako ovo preduzeće pred početak kampanje usvojilo novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, koji nije javno objelodanjen, a niti je dostavljen nadležnim institucijama, a kojim se stvaraju preduslovi za novo zapošljavanje", kaže Hot.

U pogledu stanja finansija, dodaje on, za samo godinu od dolaska novog menadžmenta koje je imenovao Vuković, gotovina sa kojom je raspolagalo društvo pala je sa pola miliona na dvije stotine hiljada eura.

"Iako je Čistoća u tom periodu duplirala naknade za odvođenje smeća, a samim tim i pojačala svoju prihodnu stranu. Neracionalni rashodi su u prisutni u više segmenata, što ukupno dovodi do alarmantnog pada neto profita", istakao je Hot.

Iz Pokreta Evropa sad navode da su predstavljeni podaci dovoljan razlog da se preispita poslovanje ne samo ovog, već i svih drugih gradskih preduzeća.

"Jer se sa njim upravlja po istoj matrici, tako da ćemo nakon izbora naložiti da se sprovede interna revizija poslovanja u svim ovim društvima, kako bi se utvrdilo stvarno stanje", kažu iz Evrope sad.

Ono što naročito zabrinjava, dodaju iz ovog pokreta, jeste maćehinski i nehumani odnos menadžmenta prema zaposlenima preduzeća Čistoća, koje u dijelu direktnih izvršilaca posla mahom čine pripadnici romske populacije.

"Tako, zaposleni Čistoće trpe nevjerovatne pritiske od svojih nadređenih da glasaju za DPS-a, među kojima se nalazi i DPS aktivista Ero Škrijelj, koji je nedavno priveden u policijskoj akciji suzbijanja izbornog inženjeringa i radnji usmjerenih protiv ostvarivanja biračkog prava. Osim što se ucjenjuju i pritiskaju da glasaju za DPS, ovi radnici su i direktno diskriminisani kada je u pitanju ostvarivanje prava na regulisanje stambenog pitanja, jer po tumačenju njihovog izvršnog direktora – samo funkcioneri imaju pravo na rješavanje stambenog pitanja, ali ne i zaposleni", piše u saopštenju.

Za Pokret Evropa sad, kako kažu, neprihvatljivo je saznanje da se zaposleni u nekim gradskim preduzećima tretiraju na nehuman i diskriminitoran način, dok su zaposleni u drugim preduzećima koliko toliko uvaženi od strane svojih nadređenih.

"Naročito kada se u kontekst ovog nejednakog tretmana stavi činjenica da su upravo marginalizovane grupe te koje trpe najlošiji tretman. Cijenimo da se radi o društveno osjetljivoj temi, ali smatramo da se o ovim stvarima treba otvoreno pričati, jer svi bez izuzetka zaslužuju fer i pravičan tretman na radu. Zato želimo da poručimo svih građanima Podgorice da na sledećim izborima ne biraju samo gradonačelnika i odbornike, već biraju i između loših menadžera i onih koji umiju da im povećaju plate i poboljšaju radni status, kao i nehumanih pojedinaca i onih koji umiju da ih zaštite i uvaže", kažu iz Pokreta Evrope sad.

Izbori 23. oktobra, kako su naveli, predstavljaju istorijsku šansu da se zaposleni u gradskim servisima oslobode stega političkih pritisaka koji trpe godinama.

"Jer niko nije rođen da bi im neki gradski šerif ucjenjivao karijeru i blagostanje glasanjem za njegovu partiju. Svi ljudi se rađaju slobodni, i zaslužuju slobodu da svojim radom dostojanstveno privređuju za sebe i svoje porodice, bez obzira na to za koga su glasali", piše u saopštenju Evrope sad.

Vasilije Čarapić, član predsjedništva i kandidat za odbornika u Skupštini Glavnog grada liste Pokreta Evropa sad poručio je da mitove o transparentnom i profesionalnom upravljanju u gradskim preduzećima, koje propagira Ivan Vuković u toku kampanje za svoj, kako je rekao, evo već četvrti mandat na čelu Glavnog grada, pobijaju zvanični podaci i realno stanje.

Bonus video: