Pejović: Politika proširenja najvažnija pokretačka snaga

Pejović je rekao da se kao posljedica brojnih kriza, Unija suočava sa evroskepticizmom i dezintegracijom i da novi koncept Evrope treba temeljiti na saradnji, otvorenosti i efikasnosti
60 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2017. 12:43h

Politika proširenja bila je najvažnija pokretačka snaga koja je snažila jedinstvo Evropske unije (EU) kroz različite faze njene transformacije i potrebno je da ostane visoko na reformskoj agendi EU, saopštio je crnogorski ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

On je učestvovao na sastanku grupe Novi lideri za Evropu pod nazivom „Preoblikovanje Evrope“, i Grupe za evropske politike čiji je cilj priprema dokumenta za budućnost Evrope, koji je održan u Milanu.

Iz Ministarstva evropskih poslova saopšteno je da je Pejović, govoreći o opsežnim reformama koje je Crna Gora sprovela u procesu pristupanja NATO-u i EU, naglasio da su one doprinijele jačanju vladavine prava, ekonomskom napretku i snažnju administrativnih kapaciteta.

Pejović je, kako je saopšteno, istakao da su se integracijski procesi, u slučaju Crne Gore, pokazali kao najbolji okvir i put za sazrijevanje crnogorskog društva i najefikasniji mehanizam za uspješno usvajanje evropskih i međunarodnih standarda koji vode unapređenju kvaliteta života.

"Poručio je da je politika proširenja bila najvažnija pokretačka snaga koja je snažila jedinstvo EU kroz različite faze njene transformacije tokom istorije i ukazao na potrebu da ona ostane visoko na reformskoj agendi EU", kaže se u saopštenju.

Pejović je rekao da se kao posljedica brojnih kriza, Unija suočava sa evroskepticizmom i dezintegracijom i da novi koncept Evrope treba temeljiti na saradnji, otvorenosti i efikasnosti.

On je naglasio da se zemlje Zapadnog Balkana, kroz jasnu evropsku perspektivu i nesmanjenu podršku EU i država članica, moraju ohrabriti da nastave sa sprovođenjem ključnih reformi i kreiranjem održivih rješenja

Navodi se da su učesnici sastanka, koji je održan u okviru Svjetskog ekonomskog foruma, razgovarali o najnovijim dešavanjima na evropskoj političkoj sceni, kao i aktuelnom stanju i izazovima u oblasti ekonomije, bezbjednosti i odbrane, migracija i granica, demokratije i upravljanja, te energije i održivosti.

U fokusu razgovora je bilo razmatranje modaliteta za razvijanje novog koncepta za Evropu koja je fokusirana na budućnost.

Bonus video: