Tivat: DPS se nije vratio na vlast, ali je komplikovano

Koalicija "Da zapečatimo" koja je osvojila 10 mandata, može doći do natpolovične većine koalirajući sa Demokratskim frontom koji je osvojio tri mandata, Krtoljskom listom koja je osvojila dva i Tivatskom Akcijom i Bokeškim forumom koji imaju po jednog odbornika

32564 pregleda 13 komentar(a)
Slavlje u štabu koalicije “Da zapečatimo”, Foto: Siniša Luković
Slavlje u štabu koalicije “Da zapečatimo”, Foto: Siniša Luković

Vanredni lokalni izbori u Tivtu nisu vratili Demokratsku partiju socijalista (DPS) na vlast u tome gradu, ali su koaliciji “Da zapečatimo” predvođenom aktuelnim gradonačelnikom Željkom Komnenovićem dodatno zakomplikivali formiranje vlasti.

Po nezvaničnim rezultatima iz stranačkih štabova koji su jedini bili dostupni sinoć, iako je osvojila najviše - 12 mandata, koalicija DPS-SD-SDP-LP nema sa kime da dođe do većine od 17 odbornika u novom sazivu SO Tivat.

Tri odbornika HGI im za to nisu dovoljna, a čak i u slučaju da jedan odbornik Bokeškog Foruma pređe na njihovu stranu, to je nedovoljno za većinu u SO.

Sa druge strane koalicija “Da zapečatimo” koja je osvojila 10 mandata, može doći do natpolovične većine koalirajući sa Demokratskim frontom koji je osvojio tri mandata, Krtoljskom listom koja je osvojila dva i Tivatskom Akcijom i Bokeškim forumom koji imaju po jednog odbornika.

Ispod cenzusa je ostala koalicija Građanskog pokreta URA i Socijalističke narodne partije i lista Arsenal za Tivat.

Na prethodnim izborima u avgustu 2020. je najviše mandata imao “Narod pobjeđuje” sa 13 mandata, DPS je imao 11, SD, Bokeški forum i HGI po dva mandata, i po jedan mandat SDP i lista “Goran Božović časno i odgovorno za bolji Tivat”.

“DPS je ponovno bio neuspješan u pokušaju da se, preko svojevrsne referendumske koalicije, vrati na vlast u Tivtu. Iako smo se razdijelili na više listi nego na prethodnim izborima, opet zajedno sa partnerima sa kojima smo i do sada sarađivali, imamo većinu i sačuvali smo vlast u Tivtu”, kazao je okupljenim pristalicama u štabu koalicije “Da zapečatimo”, nosilac te liste Željko Komnenović.

On je istakao da se nada da će DF, TA, KL i BF “imati duboko razumijevanje za ovakav rezultat” i da će sa njima lista “Da zapečatimo” vrlo brzo formirati novu vlast u Tivtu.

“Svi moramo biti svjesni da trebamo najbolje među nama da bi vlast bila stabilna. Mi nećemo odustati od našeg najvažnijeg principa da opšti interes mora biti iznad pojedinačnih i partikulararnih interesa i za to je narod u Tivtu danas opet glasao”, naglasio je Komnenović. s.l.

Bonus video: