Savez slijepih: Bez adekvatnih šablona za glasanje, sramna diskriminacija osoba oštećenog vida

Iz Saveza slijepih Crne Gore kazali su da nisu obezbijeđeni elementarni preduslovi za samostalno i tajno glasanje birača oštećenog vida

6278 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Iz Saveza slijepih Crne Gore saopštili su da je, neobezbjeđivanjem adekvatnih šablona za glasanje na jučerašnjim lokalnim izborima, izvršena "sramna diskriminacija" osoba oštećenog vida.

Kazali su da opštinske izborne komisije nisu obezbijedile elementarne preduslove za samostalno i tajno glasanje birača oštećenog vida.

Iz Saveza slijepih podsjećaju da je od strane tih komisija bilo najavljeno obezbjeđivanje šablona za glasanje u tamno plavoj boji i sa metalnim prstenovima.

"Ipak, uprkos najavama, i ovaj izborni proces protekao je u znaku kršenja osnovnih ljudskih prava i elementarnog dostojanstva osoba oštećenog vida", navodi se u saopštenju.

Napominju da je izmjenama podzakonskih akata, koje je Državna izborna komisija usvojila početkom marta, predviđeno da šabloni za glasanje moraju biti u tamno plavoj boji, te da na istima moraju biti umetnuti metalni prstenovi, kako trag olovke više ne bi bio vidljiv na glasačkom listiću, čime bi se izbjeglo narušavanje tajnosti glasanja.

Iz Saveza slijepih navode da se adekvatni šabloni za glasanje nisu našli ni na jednom biračkom mjestu u 14 opština, prema podacima koje su dobili od osoba oštećenog vida. "Na ovaj način, izvršena je direktna diskriminacija osoba oštećenog vida i iskazano najgrublje nepoštovanje podzakonskih akata i preporuka Državne izborne komisije", ističu oni.

Kazali su kako su se nadali da će "data obećanja biti ispunjena" i da ćemo svjedočiti primjerima dobre prakse, koji bi podstakli ostatak izbornih komisija da u budućim izbornim ciklusima postupe na isti način.

"Međutim, sa žaljenjem možemo konstatovati da je sramno kršenje prava birača oštećenog vida, još jedan dokaz nespremnosti institucija da se pozabave suštinskim rješavanjem problema koji pogađaju ovaj dio populacije", dodaje se u saopštenju.

Iz Saveza slijepih su upitali zašto su predstavnici pojedinih opštinskih izbornih komisija kroz javno dostupne podatke saopštili da su obezbijeđeni šabloni, čime su, kako navode, obmanuli članstvo tog udruženja, ali i cjelokupnu javnost.

"Ističemo da nije bilo značajnijih pomaka ni kada je riječ o ostalim elementima pristupačnosti za osobe s invalidiitetom, što je pokazatelj da se preko odluka koje imaju za cilj unaprjeđenje položaja i prava OSI i dalje olako i besprizorno prelazi", navodi se u saopštenju.

Iz Saveza slijepih su poručili da se, nakon posljednjih dešavanja, više neće "oslanjati na puka obećanja".

"Svako kršenje prava osoba oštećenog vida na samostalno, tajno i dostojanstveno glasanje će biti propraćeno adekvatnom reakcijom, odnosno, pritužbama i tužbama, kojima ćemo pokušati da našim članovima obezbijedimo zaštitu od diskriminacije i samovolje nadležnih institucija", zaključuju.

Bonus video: