Odanost evropskom putu spaja Ukrajinu i Crnu Goru

"Sagovornici su se složili oko toga da će pobjeda Ukrajine u borbi protiv agresije Rusije veoma doprinijeti suzbijanju korupcije u mnogim zemljama Evrope, gdje postoji ruski uticaj", navodi se u saopštenju

5021 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Pobjeda Ukrajine u borbi protiv agresije Rusije doprinijeće suzbijanju korupcije u mnogim zemljama Evrope gdje postoji ruski uticaj, ocijenjeno je na sastanku ministra bez portfelja Zorana Miljanića i ukrajinskog ambasadora u Crnoj Gori Oleha Herasimenka.

Herasimenko je, kako je saopšteno iz kabineta Miljanića, zahvalio na svim vidovima principijelne podrške koju Crna Gora pruža Ukrajini od početka ruske agresije.

„Cijenimo rezultate koje je Crna Gora postigla kada je riječ o evropskim integracijama i posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Odanost evropskom putu na poseban način spaja Ukrajinu i Crnu Goru“, kazao je Herasimenko.

On je zahvalio Miljaniću na, kako je naveo, ličnom prijateljskom stavu prema Ukrajini tokom njene trenutne borbe za slobodu, nezavisnost i demokratiju.

Herasimenko je rekao da očekuje da ta podrška i ubuduće neće izostati

„Sagovornici su se složili oko toga da će pobjeda Ukrajine u borbi protiv agresije Rusije veoma doprinijeti suzbijanju korupcije u mnogim zemljama Evrope, gdje postoji ruski uticaj“, navodi se u saopštenju.

Herasimenko je upoznao Miljanića sa sistemom antikorupcijskih institucija Ukrajine, koji uključuje Nacionalnu agenciju za prevenciju korupcije, Nacionalni antikorupcijsko biro, Specijalno antikorupcijsko tužilaštvo i Viši antikorupcijski sud.

Prema riječima Herasimenka, Ukrajina, uprkos ratnim okolnostima, intenzivno radi na pripremama za budući pregovarački proces o pridruživanju Evropskoj uniji.

„Sagovornici su razmijenili mišljenja i o perspektivama uspostavljanja u budućnosti saradnje i razmjene iskustava u sferi borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala“, dodaje se u saopštenju.

Miljanić je sagovornika upoznao sa antikorupcijskim inicijativama koje sprovodi 43. Vlada Crne Gore.

On je, kako se navodi, informisao Herasimenka o aktivnostima Vlade u prevazilaženju sistemske korupcije i o njenim uspjesima na tom putu.

Miljanić je naglasio važnost pojačanja rada u tom pravcu.

„Tokom razgovora je konstatovano da je Miljanić prvi crnogorski funkcioner kojem je Rusija u februaru ove godine, u vrijeme kada je bio državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, zabranila ulazak u tu zemlju, iako su nepoznati pravi razlozi zbog kojih je to učinjeno”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: