Đurović: Crna Gora će nastaviti da pruža pomoć Ukrajini

Predsjednica Skupštine rekla da će naša zemlja i dalje će držati otvorena vrata za građane Ukrajine, kojih trenutno u našoj državi ima oko jedanaest hiljada

4573 pregleda 9 komentar(a)
Đurović i Stefančuk, Foto: Skupština Crne Gore
Đurović i Stefančuk, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora će nastaviti da pruža humanitarnu i materijalnu pomoć Ukrajini, a i dalje će držati otvorena vrata za građane te zemlje, kojih trenutno u našoj državi ima oko jedanaest hiljada, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Šefica parlamenta se, u okviru Prvog parlamentarnog samita Međunarodne krimske platforme, u Zagrebu susrela sa predsjednikom Vrhovne rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom.

Đurović je tom prilikom kazala da joj je zadovoljstvo što učestvuje na tako značajnom događaju, te potencirala kontinuiranu podršku Crne Gore Ukrajini i građanima te zemlje.

Ponovila je, kako je saopšteno iz Skupštine, da je Crna Gora osudila rusku okupaciju u svim međunarodnim formatima, a takođe je upoznala Stefančuka sa Rezolucijom o osudi ruske vojne agresije na Ukrajinu, koja je usvojena velikom većinom glasova poslanika crnogorskog parlamenta. "Ističući da je Crna Gora prva zemlja van EU koja je usvojila Odluku kojom se omogućava privremena zaštita licima iz Ukrajine u trajanju od jedne godine, kao i olakšan ulazak u zemlju iz humanitarnih razloga, Đurović je najavila da će Crna Gora nastaviti da pruža humanitarnu i materijalnu pomoć Ukrajini, kao i da će i dalje držati otvorena vrata za građane Ukrajine, kojih trenutno u našoj zemlji ima oko 11.000", saopšteno je iz Skupštine.

Đurović je istakla i da je Crna Gora podržala dodjelu statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji Ukrajini i iskazala spremnost naše države da pruži svu neophodnu tehničku i ekspertsku podršku toj zemlji na putu ka EU.

Stefančuk je, kako je saopšteno, zahvalio Danijeli Đurović na podršci Crne Gore teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, na poštovanju principa međunarodnog humanitarnog prava, kao i na dosljednosti u sprovođenju sankcija prema Ruskoj Federaciji. Istakao je da Ukrajina izuzetno cijeni podršku naše zemlje na putu evropskih integracija i da očekuje da ovaj susret bude dobra osnova za dalje unapređenje parlamentarne saradnje.

"Stefančuk je pozvao predsjednicu Skupštine u zvaničnu posjetu Ukrajini, kako bi se na licu mjesta uvjerila o razmjerama zločina koji je pričinjen ukrajinskom narodu", zaključuju iz parlamenta.

Bonus video: