Rama lobira za Crnu Goru

Lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je juče na Fejsbuku optužio Ramu da drži stranu zvaničnoj Podgorici. Ističući da je Crna Gora Kosovu oduzela 8,2 hektara teritorije, Kurti je kazao da insistiranjem na ratifikaciji sporazuma Rama radi na razjedinjavanju Albanaca
77 pregleda 27 komentar(a)
Edi Rama Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Edi Rama Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2017. 05:51h

Premijer Albanije Edi Rama lobira kod kosovskog kolege Ramuša Haradinaja da se što prije riješi pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, navode kosovski mediji.

Rama je, prema pisanju kosovskih medija, Haradinaju poručio da bi pitanje demarkacije trebalo riješiti dijalogom sa opozicijom u ratfikovati sporazum o razgraničenju.

On je upozorio kosovskog premijera i da bi, kako se navodi, insistiranjem na pitanju granica mogao ugroziti odnose sa Crnom Gorom “koju Albanci smatraju prijateljskom zemljom”.

Rama je tokom susreta sa Haradinajem u Tirani kazao da pitanje demarkacije nije problem Crne Gore već Kosova i da se zato mora riješiti unutar kosovskih institucija.

Lider pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je juče na Fejsbuku optužio Ramu da drži stranu zvaničnoj Podgorici. Ističući da je Crna Gora Kosovu oduzela 8,2 hektara teritorije, Kurti je kazao da insistiranjem na ratifikaciji sporazuma Rama radi na razjedinjavanju Albanaca. Kurti je poručio i da pitanje granica treba riješiti novim pregovorima, navodeći da “nemamo vremena i teritorije za za gubljenje”.

“Mišljenja nijesu činjenice a granice nijesu definisane mišljenjima”, odgovorio mu je Rama.

Nakon izbora za premijera, Haradinaj je formirao novu Komisiju za demarkaciju, pozivajući Crnu Goru na nove pregovore. Dok su crnogorski zvaničnici poručivali da je za njih pitanje demarkacije riješeno, iz Vlade Kosova su poručili da će tražiti međunarodnu arbitražu u slučaju da ne bude dogovora sa Podgoricom.

Crna Gora i Kosovo potpisale su Sporazum o razgraničenju 26. avgusta 2015. godine na konferenciji u Beču, ali je tadašnja kosovska opozicija odbila da ga ratifikuje u parlamentu.

Bonus video: