Usvojen Program razvoja Prijestonice za 2023.

"Prepoznajući aktuelna globalna kretanja, ocijenjeno je da Cetinje treba dodatno kandidovati u narednom periodu kao poželjnu destinaciju za realizaciju projekata u oblasti IT sektora"

1532 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Na sjednici Senata Prijestonice usvojen je Izvještaj o realizaciji Programa razvoja Prijestonice Cetinje za 2022. godinu, kao i Program razvoja za 2023. godinu.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predsjedavao je osmom sjednicom trećeg saziva Senata Prijestonice.

"Uz ocjenu da se do kraja godine očekuje puna realizacija ovogodišnjeg Programa razvoja Prijestonice, ukazano je na prioritete Programa za narednu godinu. Snaženje ekonomskog ambijenta i stvaranje pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta, ostaje prioritet daljeg razvoja Cetinja. Pretpostavka za to je privlačenje kredibilnih investitora i podsticaj lokalnih biznis inicijativa u cilju dostizanja većeg stepena konkurentnosti i diverzifikacije poslovnog ambijenta Cetinja kroz dugoročno održive projekte", navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Važan segment Programa za 2023. godinu, kako se dodaje, obuhvata projekte u oblasti komunalno-infrastrukturnog uređenja, posebno u dijelu vodosnabdijevanja i tretmana otpadnih voda.

"Apostrofirano je i pitanje daljeg unaprijeđenja i promocije kulturnih sadržaja kao važnog dijela turističke ponude koji značajno utiče na ukupan društveni proizvod dajući podsticaj i komplementarnim djelatnostima u proizvodnji zdrave hrane i sektora usluga. Prepoznajući aktuelna globalna kretanja, ocijenjeno je da Cetinje treba dodatno kandidovati u narednom periodu kao poželjnu destinaciju za realizaciju projekata u oblasti IT sektora. Cijeneći obuhvat i značaj aktivnosti planiranih u narednoj godini, prepoznata je potreba češćeg održavanja sjednica Senata u cilju prosperiteta Prijestonice i njenih građana".

U saopštenju se navodi i da je usvojen i Izvještaj o radu Senata Prijestonice za 2020/21 godinu sa finansijskim izvještajem.

Sjednici su prisustvovali članovi Senata: gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, predsjednica Skupštine Prijestonice Milena Vujačić, potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak, potpredsjednik Vlade Crne Gore Vladimir Joković i ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Sjednici, uz unaprijed najavljeno odsustvo, nijesu prisustvovali predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan K. Vukčević i rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović.

Bonus video: