Milatović: Postaćemo najveća partija u Crnoj Gori

"Iz ove institucionalne krize Crna Gora može izaći kroz vanredne izbore i novi saziv Skupštine koji će izroditi proveropsku Vladu, koja bi trebalo da Crnu Goru što prije dovede do članstva u EU"

30928 pregleda 154 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Nosilac liste Pokreta Evropa sad na lokalnim izborima u Podgorici Jakov Milatović kazao je da će taj pokret postati najveća partija u Crnoj Gori i da su lokalni izbori održani u nedjelju pokazali njihovu snagu i dali vjetar u leđa za vanredne izbore.

Gostujući na N1 televiziji, rekao je da sada sa sigurnošću može da se kaže da je Demokratska partija socijalista (DPS) prošlost u Podgorici, ali i šriom Crne Gore.

"Podgorica je slobodan grad, 30 godina je vladao DPS", rekao je Milatović.

Naveo je i da će pregovori o formiranju vlasti u Podgorici početi formalno naredne sedmice.

"Pokret Evropa sad je dobro prošao na izborima, imajući u vidu da smo nova partija. Najjača smo partija u "anti-DPS" bloku i vjerujuemo da ćemo imati mjesto gradonačelnika Podgorice", kaže Milatović.

Komentarišući rezultate lokalnih izbora, on je rekao da su oni pokazali da je neko opravdao povjerenje građa, a da neko nije.

"Izbori su pokazali ko je opravdao povjerenje i odgovornost koju smo preuzeli nakon pobjede u avgustu 2020. a partije koje su izigrale volju građana, prevarivši ih, ulazeću u manjinsku Vladu koju je podržao DPS su kažnjene na izborima. Ja sam rekao da je Podgorica slobodan grad, 30 godina je vladao DPS. Četiri godine u Podgorici nije napravljen nijedan kapitalni projekat, budžet nije korišćen u korist građana“, naveo je.

Smatra da će Evropa sad postati najveća partija u Crnoj Gori i da su lokalni izbori pokazali njihovu snagu i dali vjetar u leđa za vanredne izbore.

"Bili smo jasni kada je u pitanju DPS, nema poente otvarati razgovor sa DPS. Mi želimo saradnju sa pobjedničkim koalicijama, želim da pokažem i širinu. Pozvao sam sve političare u Crnoj Gori da se lopta spusti i da radimo u korist građana. Iz ove institucionalne krize Crna Gora može izaći kroz vanredne izbore i novi saziv Skupštine koji će izroditi proveropsku Vladu, koja bi trebalo da Crnu Goru što prije dovede do članstva u EU", rekao je Milatović.

Dodao je da je više puta rečeno da se pokret čiju je listu predvodio zalaže za najbolje odnose sa zemljama regiona, rekavši da je Srbija važan partner.

"Ja sam kao ministar išao u Beograd i imao dobre sastanke sa više ministara, kažem da je Srbija za Crnu Goru više od ekonomije, ista je situacija i kad je u pitanju Crna Gora za Srbiju. Ne bih komentarisao ulogu Vučića, njega poštujemo kao predsjednika nama prijateljske zemlje, važno nam je da imamo najbolje moguće odnose sa Srbijom. Istina je da je DF ostvario dobar rezultat u Pljevljima, Budvi, u mnogim gradovima Evropa sad, DF i Demokrate mogu sami da vrše vlast. To je promjena od ranije, gdje je URA bila tas na vagi, u Podgorici nije neophodna za novu vlast, ali stava sam da treba pokazati širinu i pozvati i njih na pregovore za gradsku vlast u Podgorici i mislim da je to ispravan put", rekao je Milatović.

Na pitanje kako vidi to što u DF proslavljaju uz zastavu Srbije, Milatović odgovara da se pokret Evropa sad zalaže za crnogorsku državnost, ali da je Crna Gora zemlja koja ima različitosti koje treba poštovati.

"Ukoliko neko želi da proslavlja uz zastavu druge države ne treba da dramatizujemo te stvari. Neke albanske partije proslavljaju uz zastavu Albanije, mnoge stvari se proslavljaju uz zastavu EU, SAD. Crna Gora je nezavisna država, ima svoju državnu zastavu koju sve stranke poštuju, svoju himnu, simbole, tu je pozicija DF i drugih aktera jasna", kaže Milatović.

Bonus video: