DPS sa koalicionim partnerima u Pljevljima podnio prigovor OIK-u zbog povrede biračkog prava

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je više nego očigledna namjera, a to je da se opstruira proces smjene lokalne vlasti, uzdajući se u blokadu institucija, odnosno Ustavnog suda

4504 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Demokratska partija socijalista (DPS) sa svojim koalicionim partnerima BS, SD, i SDP-om podnijela je sinoć pola sata prije isticanja zakonskog roka, prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji u Pljevljima zbog kako navode povrede biračkog prava tokom izbora održanih 23. oktobra na dva manja biračka mjesta u selima Potpeće i Premćani.

U prigovori navode da na tim mjestima nijesu obezbjeđeni uslovi za glasanje lica sa invaliditetom što je prilikom instruktaža isticano.

Opštinska izborna komisija će danas odlučivati o prigovoru na sjednici u 14 časova.

"Na nekim biračkim mjestima došlo je do premještanja glasača na način da članovi iz istog domaćinstva glasaju na različitim biračkim mjestima, u neposrednoj blizini biračišta, u neposrednoj blizini birališta vršen je pritisak na birače i na članove biračkih odbora, zabilježena je upotreba mobilnih telefona na biračkim mjestima kao i pojave kršenja procedure glasanja putem pisma. Na osnovu prethodno navedenog predlažemo Opštinskoj izbornoj komisiji Opštine Pljevlja da donese rješenje o ponavljanju izbora na biračkim mjestima broj 31 kuća Ljubiše Jovića i biračkom mjestu 56 kuća Boška Vojinovića“, navodi se u progovoru koju je podnije Koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista.

Ukoliko Opštinska izborna komisija odbije prigovor podnosilac ima pravo žalbe Državnoj izbornoj komisiji a protiv rješenja DRI kojim je odbačen ili odbijen prigovor može se izjaviti žalba Ustavnom sudu Crne Gore, koji trenutno nema kvorum za odlučivanje.

Predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je više nego očigledna namjera DPS koalicije “koja je ubijedljivo poražena na lokalnim izborima u Pljevljima da opstruira proces smjene lokalne vlasti, uzdajući se u blokadu institucija, odnosno Ustavnog suda”.

“OIK-u je podnijet prigovor sa paušalnim obrazloženjem navodnih zloupotreba sa zahtjevom za ponavljanjem izbora na dva mala biračka mjesta. Međutim, da namjera nije čista potvrđuje činjenica kako sam saznao da u zapisnicima o glasanju sa tih biračkih mjesta nema niti jedna primjedba predstavnika ove koalicije”, kazao je Rovčanin.

Iz Demokratskog fronta su saopštili da se moglo očekivati da politički utopljenici predvođeni DPS-om uđu u otvorenu opstrukciju "veličanstvene izborne pobjede koalicije "Demokratski front - Za budućnost Pljevalja - Milan Lekić" i ostalih antirežimskih političkih aktera“.

"Svega pola sata prije isteka prigovora Opštinskoj izbornoj komisiji Opštine Pljevlja, koalicija "Prava stvar - Da pobijede Pljevlja" uložila je prigovor zbog, navodnih, nepravilnosti na biračkim mjestima 31 (kuća Ljubiše Jovića) i 56 (kuća Boška Vojinovića). Da apsurd bude veći, predstavnici svih političkih organizacija sa tih biračkih mjesta, pa i predstavnici koalicije "Prava stvar - Da pobijede Pljevlja", nakon što je glasanje završeno, zapisnički su konstatovali da je izborni postupak protekao bez neregularnosti, čime je do kraja ogoljena pučistička namjera pljevaljskog DPS rukovodstva. Na ovaj način, od naroda prezreni DPS, pokušava da se uhvati za slamku spasa i da, aktivirajući mogućnost žalbe Ustavnom sudu, prolongira svoje političko životarenje u Pljevljima. Međutim, kao što je ubjedljivo poražena njihova neodgovorna politika na izborima u nedjelju, više smo nego uvjereni da će narod spriječiti i njihove očajničke pokušaje da suspenduju pobjedu slobodnih građana Pljevalja“, navodi se u saopštenju Koalicije Za budućnost Pljevalja.

Bonus video: