Uljarević: Potreba Abazovića da 'čisti' kadrove koji mu oponiraju ukazuje i na njegovu autoritarnu ličnost

Abazović ne vjeruje ni Marović, pokazao da ne trpi drugačiji stav, kaže direktorica CGO

13616 pregleda 51 komentar(a)
"Adžić faktički preuzeo koordinaciju MO": Sa Abazovićem i generalom Lazarevićem, Foto: Vlada CG
"Adžić faktički preuzeo koordinaciju MO": Sa Abazovićem i generalom Lazarevićem, Foto: Vlada CG

Uprkos tome što su građani loše ocijenili njegovu politiku, premijer Dritan Abazović (GP URA) povećava svoju i moć svoje partije u Vladi.

Tako sagovornici “Vijesti” iz civilnog sektora gledaju na činjenicu da je, nakon pravno sporne smjene dvojice ministara Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, Abazović preuzeo rukovođenje Ministarstvom vanjskih poslova, a svom partijskom potpredsjedniku, ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću, prepustio Ministarstvo odbrane.

Krivokapić je do petka bio na čelu MVP, a Konjević je rukovodio MO.

”Potreba Abazovića da ‘čisti’ sve kadrove koji mu oponiraju, poput ministara iz SDP, i u situaciji kada je to u suprotnosti sa pravnim okvirom, ukazuje i na njegovu autoritarnu ličnost,” ukazuje direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Ona za “Vijesti” podsjeća da je ovoj smjeni prethodila i ona direktora ANB-a Sava Kentere.

“Posebno je zabrinjavajuće što se time dodatno kruni i onaj mali proevropski izraz te Vlade, jer su Krivokapić i Konjević bili ključni sagovornici zapadnih partnera, koji imaju sve izraženiju rezervu prema Abazoviću i drugim ministrima u njegovoj Vladi. I umjesto da se pokuša vraćati i sam na pozicije koje ga povezuju sa zapadnim partnerima, stiče se utisak da se Abazović sve više zakiva u sprovođenju političkih ciljeva srbijanskog predsjednika Vučića u Crnoj Gori, što je veoma opasno i sa stanovišta interesa države Crne Gore. Zato nije iznenađenje i što je sam preuzeo da vodi resor vanjskih poslova, i svom čovjeku od povjerenja, ministru unutrašnjih poslova, prepustio koordinaciju odbranom. Time je demonstrirao da ne vjeruje ni resornoj potpredsjednici Vlade Jovani Marović, a što je poruka i drugim funkcionerima u Vladi i partiji da računa samo na radikalne lojaliste, odnosno da se ne trpi nikakav drugačiji ili kritički stav,” kaže Uljarević.

Marović je vicepremijerka za evropske integracije.

Ona je time, između ostalog, odgovorila na pitanje “Vijesti” da prokomentariše to što premijer nakon gubitka povjerenja Vlade i lošeg izbornog rezultata preuzima ključne resore u Vladi, te koliko to liči na njegovog prethodnika Zdravka Krivokapića - koga je zbog istog kritikovao.

Sociolog i analitičar Andrija Đukanović na isto pitanje kaže kako je “dosadašnje funkcionisanje Vlade od njenog pada u parlamentu dosta sporno”.

“Moguće da se sve ovo što se dešava sa razrješenjem ministara i preuzimanjem njihove uloge od strane premijera i ministra unutrašnjih poslova zakonski u redu, iako mnogi smatraju da nije, ali je po mojem mišljenju krajnje nelegitimno. Vlada je izgubila podršku, a rezultati lokalnih izbora pokazali su da su glavni konstituenti vlade URA i SNP doživjeli značajan pad podrške kod građana,” odgovorio je on.

Đukanović kaže da je upitno koliko vlada predstavlja izbornu volju građana i koliko je pozvana da donosi krupnije odluke važne za državnu politiku.

“Po rezultatima lokalnih izbora reklo bi se da je Vlada izgubila legitimitet iako je on i ranije bio sporan, ali sad je definitivno upitan. Stoga mislim da bi najbolje bilo da se ide na parlamentarne izbore i da dobijemo vladu koja će biti izraz izborne volje, a samim tim stabilnija. Trebalo bi što prije ići na izbore kako bi dobili legitimnu Vladu sa punim mandatom da vodi politiku države,” navodi sagovornik.

Direktorica CGO podsjeća da su prethodne dvije godine političari, ma iz koje grupacije dolazili, pokazali kako brzo bivaju opijeni vlašću, da zaboravljaju na principe za koje su se zalagali, a često to najbrže rade oni koji su bili najglasniji u kritici prethodnika.

“To je i jedan od razloga što nema kvalitativne promjene kojoj su se mnogi građani i građanke nadali, a što ograničava ukupni proces demokratizacije i evropeizacije društva”, kaže ona.

Uljarević ukazuje da su lokalni izbori u Podgorici pokazali da ključni konstituenti te Vlade nemaju zajedno ni 10 odsto podrške u biračkom tijelu. To može, navodi, biti indikativno i za nacionalni nivo.

”Taj podatak opominje da su i građani nezadovoljni radom takve Vlade jer je osnova tih lokalnih izbora bila u mnogim pitanjima koja su se reflektovala sa nacionalnog nivoa, kako u onom što su sami izborni takmičari koristili u kampanji tako i u percepciji građana. Nalazi nedavno objavljenog CG Pulsa ukazuju i da Abazoviću uopšte ne vjeruje skoro polovina građana i građanki, trećina mu djelimično vjeruje a svega 5.5 odsto mu vjeruje u potpunosti. Posljedično, da premijer Abazovića često mijenja stavove smatra skoro 60 odsto, dok svega 17 procenata cijeni da je uvijek principijelan. Komparativno gledajući, građani i građanke su imali više povjerenja u riječ i dosljednost Zdravka Krivokapića u novembru 2021, nego danas u Abazovića, iako su ti rezultati bili izuzetno loši za Krivokapića,” zaključuje sagovornica.

Iz Vlade je juče saopšteno da su Abazović i Adžić obišli su MO i Generalštab Vojske Crne Gore, gdje su razgovarali su sa načelnikom GŠVCG, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem. Adžić je ovom posjetom i faktički preuzeo koordinaciju MO, navodi se u saopštenju.

Nakon jučerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kojom je predsjedavao takođe Abazović, saopšteno je da rukovođenje Biroom za operativnu koordinaciju bezbjednosnih službi preuzima ministar pravde Marko Kovač (SNP). Biroom je rukovodio Raško Konjević, koga je Abazović ranije smijenio sa tog mjesta.

Prigovarao s pravom prethodniku, sad računa da smo zaboravili

”Način na koji se premijer u tehničkom mandatu ponaša je nezreliji i nedemokratskiji od onog što smo imali prilike vidjeti kod njegovog prethodnika, Zdravka Krivokapića, kojem je, takođe, izglasano nepovjerenje u Skupštini Crne Gore, a koji je to pokušavao ignorisati donoseći odluke koje ne pripadaju tehničkoj Vladi. Tome su s pravom tada prigovarali i Abazović i njegovi partijski drugovi, koji sada izgleda računaju na to da niko ne pamti što su pričali prije pola godine, pa nastavljaju još agilnije primjenjivati one prakse koje su nezamislive u društvima razvijene političke kulture,” kaže Uljarević.

Bonus video: