Ministarstvo pravde: Paušalni i neosnovani navodi DPS-a

"Pogotovo je netačna informacija da je namjera Vlade da zaobiđe VK i prevarno dođe do ostvarenja svog cilja da se za članove Sudskog savjeta i reda sudija, ali i uglednih pravnika, olakšanom procedurom omogući izbor politički podobnih članova"

1832 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Twitter/@PravdaCG
Foto: Twitter/@PravdaCG

Izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predlaže se uvođenje odredbi koje imaju za cilj sprječavanje konflikta interesa i političkog uticaja prilikom izbora članova Sudskog savjeta kako iz reda sudija, tako i iz reda uglednih pravnika.

To se navodi u reagovanju Ministarstva pravde na saopštenje Demokratske partije socijalista (DPS).

Iz Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su juče da Brisel gubi strpljenje sa Crnom Gorom, a da je Vlada pokušala zakonodavstvo da prilagodi partijskim interesima.

Reagovanje Ministarstva pravde prenosimo integralno:

"U potpunosti su paušalni i neosnovani navodi DPS-a da Vlada pokušava da zakonodavstvo prilagodi partijskim interesima, političkim potrebama a ne praksi Evropske unije, da je Evropska komisija Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama vratila crnogorskoj Vladi, da je evidentno da Brisel gubi stpljenje sa Crnom Gorom te da je, izbjegavanjem da zakonski tekst prije slanja EK uputi Venecijanskoj komisiji, Vlada svjesno prekršila prakse i procedure i iza toga stoji zla namjera. Pogotovo je netačna informacija da je namjera Vlade da zaobiđe VK i prevarno dođe do ostvarenja svog cilja da se za članove Sudskog savjeta i reda sudija, ali i uglednih pravnika, olakšanom procedurom omogući izbor politički podobnih članova.

Naime, izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama vrše se u cilju jačanja nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti sudstva, kao i usaglašavanja zakona sa evropskim standardima i najboljim praksama. Izmjenama ovog Propisa pristupilo se u cilju prevazilaženja problema koji su se pojavili u praktičnoj primjeni ovog propisa kao što su: rad Sudskog savjeta; sistem etičke i disciplinske odgovornosti sudija; izbor sudija i predsjednika sudova, te izrada Plana slobodnih sudijskih mjesta, upućivanje i premještanje sudija, kao i njihovo ocjenjivanje.

Takođe, jedan od razloga za izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama sadržan je i u lzvještajima Evropske komisije za Crnu Goru, gdje su date preporuke da se preduzmu mjere za jačanje nezavisnosti pravosuđa, te da se revidira disciplinski i etički okvir za sudije kako bi se učvrstila objektivnost, proporcionalnost i efikasnost i osiguralo djelotvorno sprovođenje ovog okvira.

Takođe, osim sugestija pristiglih od strane sudova i Sudskog savjeta, uzeto je u obzir i Ekspertsko mišljenje koje su, na zahtjev Ministarstva pravde a nakon održanih radionica sa ekspertima, pripremili eksperti Savjeta Evrope, Gerhard Reissner, član i bivši predsjednik Konsultativnog vijeća evropskih sudija (CCJE) i predsjednik Okružnog suda Floridsdorf u Beču i Đuro Sessa, potpresjednik Konsultativnog vijeća evropskih sudija i predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, angažovani u okviru horizontalnog projekta za Zapadni Balkan i Tursku 2019 – 2022 Evropske unije i Savjeta Evrope („Odgovornost i profesionalizam u pravosudnom sistemu Crne Gore“).

Nakon sprovedenog postupka javne rasprave, Ministarstvo pravde je u skladu sa propisanim procedurama i dobrim praksama, Evropskoj komisiji 28. septembra 2022. godine dostavilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, sa propratnom dokumentacijom. Nakon što je EK dobila tekst Zakona, dobili smo odgovor od strane naših evropskih partnera u kom pozdravljaju kontinuiranu praksu komunikacije sa EK povodom izrade zakonskih tekstova u Crnoj Gori. Kolege iz EK su nam tom prilikom sugerisale da je imajući u vidu važnost ovog Zakona isti prije slanja EK potrebno uputiti na mišljenje Venecijanskoj komisiji i tom prilikom uopšte nijesu ni razmatrali dostavljeni tekst zakona, a pogotovo dali neko „crveno“ ili bilo koje drugo svijetlo ili upozorenje.

Uvažavajući preporuke kolega iz Brisela, Ministarstvo pravde je tekst Zakona proslijedilo Venecijanskoj komisiji na mišljenje 12. oktobra 2022. godine, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova.

U konačnom, ističemo da o neosnovanosti navoda DPS-a koje smo već naveli, najbolje svjedoči činjenica da se upravo izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama predlaže uvođenje odredbi koje imaju za cilj sprječavanje konflikta interesa i političkog uticaja prilikom izbora članova Sudskog savjeta kako iz reda sudija, tako i iz reda uglednih pravnika", navodi se u reagovanju.

Bonus video: