DPS bi u državi mijenjao, u partiji ne bi ništa?

Đukanović najavljivao da će se neposredan izbor predsjednika održati ranije ove godine, ali “Vijestima” iz DPS-a nisu odgovorili zašto se to nije dogodilo

59240 pregleda 61 komentar(a)
DPS ćuti o partijskim izborima, a državne priziva: Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC
DPS ćuti o partijskim izborima, a državne priziva: Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Demokratska partija socijalista (DPS) najkasnije bi za tri mjeseca trebalo neposredno, glasovima članstva, a ne delegata, da bira predsjednika stranke.

To proizlazi iz odredbi Statuta DPS-a usvojenog 24. januara prošle godine, na devetom, vanrednom Kongresu te partije.

Dok o partijskim izborima ćute, iz te stranke svakodnevno ponavljaju zahtjev za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Pitanje eventualnih kadrovskih promjena u vrhu DPS-a, aktuelizovano je nakon nedjeljnih lokalnih izbora na kojima je ta stranka poražena u većini gradova, uključujući Podgoricu, kojom je upravljala posljednje 24 godine.

Statutom DPS-a propisano je da će se izbor predsjednika i potpredsjednika DPS-a, kao i čelnika opštinskih odbora obaviti u roku od 24 mjeseca od donošenja tog akta. To znači da bi šef najjače opozicione stranke trebalo da se bira najkasnije do 24. januara 2023. godine.

Lidera DPS-a do sada su birali delegati, a novim Statutom predviđeno je da to čine članovi partije u skladu s tim aktom i “posebnim pravilima koje donosi Glavni odbor (GO)”.

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović najavljivao je da će se Kongres i prvi neposredan izbor predsjednika vjerovatno održati ranije ove godine, ali “Vijestima” iz DPS-a nisu odgovorili zašto se to nije desilo. Đukanović je tada najavio i da će se prije Kongresa obaviti reevidencija članstva.

Dugogodišnji novinar i urednik Nikola Marković, kazao je “Vijestima” da je razlog lošeg rezultata Đukanovićeve partije to što se nakon poraza na parlamentarnim izborima 2020. godine nije transformisala, odnosno što, kako navodi, nije pokazala želju da se mijenja iznutra.

”Prosto, građani su osjetili potrebu da se nešto promijeni. DPS je ostao u istom formatu u kakvom je bio prije 30. avgusta 2020, i mislim da su građani to prepoznali i da su ga kaznili zbog nesposobnosti da izvrši promjene, prvenstveno u stranačkom rukovodstvu”, istakao je.

Nakon gubitka državne vlasti, DPS je izabrao potpredsjednike, osvježio Predsjedništvo i GO novim članovima, ali promjena na čelu stranke - nije bilo.

Za razliku od najviših državnih funkcija koje obavlja preko 30 godina, a s kojih se povlačio nakratko u tri navrata, Đukanović je na čelu DPS-a neprekidno od 1998.

”Vijesti” su pitale DPS i više članova Predsjedništva i GO šta će biti reakcija te stranke na loš izborni rezultat, i da li će zbog toga uslijediti kadrovske promjene, ali odgovor nije stigao ni s jedne adrese.

Nakon izbornog poraza u nedjelju partija se oglasila saopštenjem u kom nije pominjala reforme, dok je od funkcionera u javnost istupio samo poslanik i član GO DPS-a Duško Marković, koji je rekao da je ta stranka uvijek podrobno analizirala rezultate i da ne sumnja da će to biti učinjeno i ovog puta, ali da on ne može davati izjave u njeno ime jer više nije u rukovodstvu.

Đukanović i Marković
Đukanović i Markovićfoto: Boris Pejović

Nikola Marković kaže da samo Đukanović zna odgovor na pitanje šta će se u DPS-u desiti nakon izbornog debakla. Ocjenjuje da DPS mora da se reformiše da bi opstao, i dodaje da misli da je sazrelo vrijeme da Đukanović napusti vrh stranke.

”Proteklih decenija imali smo situaciju da je DPS, šta god loše uradi, dobijao izbore zato što mu je liste nosio Đukanović. Sad je DPS došao u potpuno drugačiju situaciju - šta god da urade dobro, izbore gube zato što je na čelu partije Đukanović. Dakle, kao što je DPS nekad doživljavao benefite zbog toga što je Đukanović na čelu partije, tako sad plaća cehove toga što Đukanović nije otišao”, naglašava sagovornik.

Na pitanje da li bi neko iz DPS-a mogao da se pobuni protiv Đukanovića i zatraži njegov odlazak, Marković odgovara da bi eventualno Đukanovićevo povlačenje bilo stvar njegove volje, a ne nekog unutarpartijskog protesta.

”Kao i većina stranaka kod nas, DPS je, a posebno on, strogo hijerarhijski ustrojen kao liderska partija. Ne mislim da može doći do neke pobune u toj partiji. Kako će DPS reagovati na izborni poraz, najbolje ćemo vidjeti po tome koga će okritiviti za to. Ako se budu pravdali lošom kampanjom, inertnošću partijske baze, nekvalitetnim nosiocima lista - to znači da ne žele da se pogledaju u ogledalo, odnosno da ne žele da sagledaju stvarne razloge svog neuspjeha. A ja ga vidim u Đukanoviću”, podvukao je.

DPS se u saopštenju nije bavio razlozima poraza, već su samo konstatovali da su očekivali veću podršku u nekim opštinama, navodeći da su svjesni “da je trend populističke politike, koji je globalni, stigao i u Crnu Goru”.

Đukanovićeva partija osvojila je u nedjelju 35 hiljada glasova manje nego na državnim izborima 2020, na kojima je izgubila trodecenijsku vlast, i zabilježila pad podrške u svim opštinama osim u Baru.

DPS plaća ceh toga što Đukanović nije otišao: Nikola Marković
DPS plaća ceh toga što Đukanović nije otišao: Nikola Markovićfoto: Boris Pejović

Marković: DPS kola krenula nizbrdo

Marković kaže da je Đukanovićeva pozicija nakon 30. avgusta 2020. mnogo lagodnija od pozicije DPS-a, jer je jedini predstavnik te partije koji ima državnu vlast, s obzirom na to da se nalazi na funkciji predsjednika države.

Ističe da je Đukanović, ako razmišlja o novoj predsjedničkoj kandidaturi, sada u mnogo lošijoj poziciji nego prije lokalnih izbora. Predsjednički izbori trebalo bi da se održe na proljeće naredne godine.

"Vjerujem da se prije ili kasnije moraju desiti vanredni parlamentarni izbori. Možda je najlogičnije da se spoje s predsjedničkim. Kako god, Đukanović nije u poziciji u kakvoj je bio prije nedjelje. DPS je u Podgorici osvojio nešto preko 38 odsto glasova. Duboko sam ubijeđen da DPS već danas u Podgorici nema ni 35 odsto. Kad kola krenu nizbrdo, možete iz njih da iskočite ili da tvrdoglavo odbijate to da uradite, pa da s kolima završite u provaliji".

U DPS-u ćute i o Političkom savjetu

Statutom DPS-a definisano je i da ta partija ima Politički savjet, ali to tijelo godinama ne funkcioniše.

“Vijestima” iz Đukanovićeve stranke nisu odgovorili zbog čega ono nije formirano.

Politički savjet promovisan je na Kongresu 2015, a za njegovog prvog predsjednika izabran je tadašnji potpredsjednik DPS-a Svetozar Marović.

Uprkos njegovom imenovanju i odluci GO da to tijelo ima 11 članova, Savjet nije zaživio zbog Marovićevog hapšenja nakon izbijanja afere “Zavala”. Marović je u junu 2016. podnio ostavku na sve stranačke funkcije i članstvo u partiji.

Đukanović je u maju 2021. kazao da nema nikakvih skrivenih razloga zašto Politički savjet nije uspostavljen, dodajući da je prioritet bilo kompletiranje partijske infrastrukture kroz izbor Predsjedništva, komisija i formiranje Izvršnog odbora.

“Sada je vrijeme za aktiviranje Političkog savjeta, i vjerujem da će to biti tema na sljedećoj sjednici GO. Nema ničeg skrivenog, nikakvih tajni nema, nema nekih sukoba koji bi mogli zaintrigirati vanpartijsku javnost”, rekao je tada Đukanović.

U Statutu DPS-a piše da predsjednika Političkog savjeta bira GO, i da on za svoj rad odgovara Predsjedništvu i GO.

“Predsjednik Političkog savjeta rukovodi radom Političke fondacije DPS-a”, piše u tom aktu.

Bonus video: