DIK-u tri prigovora, usvojen jedan

Prigovor usvojen iz procesnih razloga, druga dva odbijena, rečeno “Vijestima” iz DIK-a. Rok za prigovore opštinskim komisijama istekao preksinoć, ali nezadovoljne partije mogu dostaviti prigovor DIK-u u roku od 72 sata od prijema rješenja OIK-a

15972 pregleda 3 komentar(a)
Prije izbora primili sedam prigovora: DIK, Foto: BORIS PEJOVIC
Prije izbora primili sedam prigovora: DIK, Foto: BORIS PEJOVIC

Državnoj izbornoj komisiji (DIK) podnijeta su nakon nedjeljnih lokalnih izbora tri prigovora, od kojih je usvojen samo jedan, i to iz procesnih razloga - potvrđeno je “Vijestima” iz te institucije.

Usvojen je prigovor nosioca liste “Dr Božidar Vujičić - Građanska akcija - Za bolju Budvu” Božidara Vujičića, jer Opštinska izborna komisija (OIK) Budva nije donijela rješenje o njegovom prigovoru u roku.

Vujičić, koji nije prešao cenzus na izborima u Budvi, žalio se na povredu biračkog prava zbog nepostojanja otvorenih lista.

”Vijestima” je iz DIK-a objašnjeno da će posljedica njihove odluke biti formalno poništavanje zapisnika o utvrđivanju prijevremenih rezultata, ali da će on ponovo biti usvojen jer je ispravan u materijalnom smislu.

U Budvi je lista oko Demokratskog fronta (DF) osvojila 18 mandata, koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) devet, lista Demokrate-Demos četiri, a Građanski pokret (GP) URA i Socijalistička narodna partija (SNP) po jedan mandat.

DIK je kao neosnovan odbio drugi Vujičićev prigovor, te prigovor liste DPS-a i Socijaldemokrata (SD) sa Žabljaka zbog navodnih nepravilnosti na biračkom mjestu br. 21 u Osnovnoj školi “Dušan Obradović” u tom gradu.

DPS je na Žabljaku osvojio 11 manadata, “Durmitorska inicijativa” šest, Demokrate i koalicija “Za budućnost Žabljaka” po pet, SNP dva, a Prava Crna Gora jedan.

DIK je, kako je rečeno “Vijestima”, primio sedam prigovora prije izbora u 14 gradova. Tri je usvojio, jedan djelimično usvojio, a tri odbio kao neosnovana.

Usvojeni/djelimično usvojeni prigovori odnose se na odbijanje proglašenja izborne liste, na nedonošenje rješenja o tome koje partije imaju pravo da predlože predstavnike u sastav biračkog odbora, odnosno na pogrešnu primjenu zakona u dijelu kome pripada pravo predlaganja predstavnika u birački odbor.

Nijedan od sedam prigovora DIK-u prije izbora nije se odnosio na Podgoricu, i nijedan nije bio uputio DPS, koji je poražen u tom i većini drugih gradova.

Rok za prigovore opštinskim izbornim komisijama istekao je preksinoć u 20 časova. Partije nezadovoljne njihovim rješenjima mogu dostaviti prigovor DIK-u u roku od 72 sata od prijema rješenja. Protiv rješenja DIK-a, može se izjaviti žalba Ustavnom sudu.

Na dva rješenja DIK-a upućene su žalbe Ustavnom sudu, koji ih je obavijestio da će odlučivati o tome kad bude imao kvorum za rad. Ustavni sud u blokadi je već mjesec i po.

Zbog žalbe u vezi sa izborima u Plavu, DIK je dao mišljenje da tamošnji OIK ne može proglasiti konačne rezultate izbora u tom gradu.

Druga žalba Ustavnom sudu je u vezi sa izborima u Danilovgradu, i ona je, kako je rečeno “Vijestima” iz DIK-a, procesne prirode.

Predsjednik Izborne komisije (IK) Glavnog grada Veselin Vukčević, rekao je juče “Vijestima” da je ta institucija odbila sve prigovore na regularnost izbora.

Svetosavska srpska lista bila je podnijela devet prigovora, dok je sedam njih stiglo od birača.

Koalicija predvođena DPS-om osvojila je u Podgorici 24 mandata, Pokret Evropa sad 13, a DF s koalicionim partnerima 11. Lista Demokrata, Ujedinjene Crne Gore i Demosa osvojila je šest mandata, koalicija predvođena GP URA četiri, dok su ispod cenzusa ostali SNP, Preokret i Svetosavska.

DPS je prigovore na izborni poces podnio komisijama u Zeti, Pljevljima i Kolašinu.

OIK Zeta odbio je kao neosnovan prigovor DPS-a na regularnost izbora u toj opštini, potvrđeno je “Vijestima” iz OIK-a.

DPS je u Zeti tražio ponavljanje izbora na dva biračka mjesta zbog, kako su naveli, “neobrazloženosti u vezi sa nevažećim glasačkim listićima”.

U najmlađoj opštini, DF je osvojio 16 mandata, DPS osam, Demokrate sedam, a SNP jedan mandat.

Pljevaljski OIK odbio je, kako je “Vijestima rečeno”, jednoglasno prigovor koalicije DPS-a zbog navodne povrede biračkog prava na dva manja biračka mjesta u selima Potpeće i Premćani.

U prigovoru je pisalo da na biralištima u tim mjestima nisu obezbijeđeni uslovi za glasanje lica s invaliditetom.

Iz pljevaljskih DF-a i Demokrata, koji su osvojili najviše glasova na izborima u tom gradu, prethodno su ocijenili da je očigledno da DPS želi da opstruira smjenu vlasti i da “prolongira svoje političko životarenje u Pljevljima”.

Koalicija koju je predvodio DPS ubjedljivo je poražena u Pljevljima - osvojila je devet mandata, 12 manje u odnosnu na lokalne izbore održane 2018. godine.

OIK Kolašin odbio je dva i prihvatio jedan prigovor DPS koalicije, potvrđeno je “Vijestima”.

Odbijeni su prigovori koji su se ticali nepravilnosti za glasanje putem pisma, a prihvaćen prigovor za ponovono utvrđivanje rezultata na nekoliko biračkih mjesta.

To je značilo da će se ponovo brojati glasovi na nekoliko birališta, uglavnom, u gradskom jezgru. To je obavljeno juče, ali kako je rečeno “Vijestima”, nije došlo do bitnije promjene rezultata izbora.

Kolašinski OIK djelimično je prihvatio i prigovor Pokreta Evropa sad, koji se takođe ticao brojanja glasova na nekim biralištima.

DPS je izgubio vlast i u Kolašinu. Koalicija koju su činili ta stranka, Socijaldemorkatska partija (SDP), SD i nestranačke ličnosti, osvojila je devet mandata.

Devet odborničkih mjesta uzela je i koalicija Demokrata i Ujedinjene, SNP je uzeo tri, DF četiri, Pokret Evropa sad tri, GP URA jedan, a Grupa birača “Za naš Kolašin - Momčilo Vukčević” dva.

Opštinske komisije utvrđuju konačne rezultate izbora u roku od 12 časova od isteka roka za podnošenje prigovora/žalbi, odnosno od konačnosti ili izvršnosti odluka donesenih po njima.

Konačni rezultati objavljuju se u Službenom listu najkasnije 15 dana od održavanja izbora.

Knežević: DPS krenuo u ustavno nasilje

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF-a Milan Knežević, saopštio je juče da je DPS krenuo u ustavno nasilje i da odbija da prizna rezultate lokalnih izbora.

On je na Tviteru pozvao bivšu skupštinsku većinu i Pokret Evropa sad da “zaštite javni interes” i “odbrane izbornu volju građana”.

”Vijestima” je iz Kneževićeve partije nezvanično objašnjeno da se njegova poruka tiče svih prigovora DPS-a čiji je cilj, kako su istakli, da ne dođe do proglašenja konačnih rezultata, s obzirom na to da je Ustavni sud blokiran.

Bonus video: