Koalicija za budućnost Šavnika podnijeće krivične prijave protiv pojedinih službenika MUP-a

U Šavniku će izbori u nedjelju, 30.oktobra, biti ponovljeni na pet biračkih mjesta –Šavnik, Bijela, Komarnica, Mokro i Kruševice. Na pomenutim mjestima je upisano skoro 41,72 odsto birača u toj opštini (821)

8027 pregleda 4 komentar(a)
Glasačka kutija u Šavniku, Foto: Svetlana Mandić
Glasačka kutija u Šavniku, Foto: Svetlana Mandić

Iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ najavili su da će podnijeti krvične prijave protiv pojedinih službenika MUP-a u tom gradu zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi, jer, kako se navodi u saopštenju za javnost, aktuelna vlast u toj opštini, podržana od strane pojedinaca iz Stanice policije u Šavniku i područne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, „sprovodi brutalni izborni inženjering“ upisom birača iz drugih opština.

„Radi se o organizovanoj kriminalnoj grupi sastavljenoj od opštinskih funcionera, pripadnika lokalnog MUP-a, kao i bezbjednosno interesantnih lica koji iz jednog u drugi izborni ciklus po provjerenom šablonu prekraju izbornu volju mještana ove varošice sprečavajući da sami odlučuju o tome ko će zastupati njihove interese na lokalnom nivou, već o tome dugi niz godina odlučuju instant birači dovedeni iz drugih opština samo za potrebe glasanja. Ono što aktivnostima ove organizovane kriminalne grupe daje posebnu kriminalnu dimenziju jeste činjenica da se na desetine lica prijavljuju na iste adrese na kojima već godinama žive mještani Šavnika i to bez njihovog znanja i saglasnosti. Za ova nepočinstva isključivo su odgovorni službenici područne jedinice MUP-a koji su bez provjere identiteta i novoprijavljene adrese, a na šta ih obavezuju odredbe Zakona o registrima registrima prebivališta u boravišta, izdali potvrde o promjeni prebivališta za ova lica , ostajući nijemi na pritužbe građana da su na njihove adrese prijavljena lica koja ne poznaju i koja su prijavljena bez njihove saglasnosti“, navodi se u saopštenju zajavnost.

Kako se navodi, više od 200 novoupisanih birača nemaju nikakve veze sa pomenutom opštinom, nijesu zaposleni u Šavniku, a nemaju ni porijeklo ni bilo kakve porodične veze niti imovinu u toj opštini.

“Upravo su to lica u čiju se podršku i sigurne glasove uzdao aktuelni predsednik opštine kada je u jučerašnjij izjavi za medije izrazio uverenje da će upravo za tih 200 glasova poraziti konkurenciju”, stoji u saopštenju.

Kako su istakli, na sve neregularnosti i propuste službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, ukazuju već nekoliko meseci u kontinuitetu, ali je izostala bilo kakva reakcija ovog organa.

„Zato su pripadnici policije bili više nego revnosni u hapšenju i procesuiranju članova biračkih odbora koalicije 'Za budućnost Šavnika' samo zato što smo pokušavali da odbranimo izbornu volju građana Šavnika. Poručujemo i predsjedniku opštine i svima koji mu pomažu kriminalnim aktivnostima da će u izboru lokalnih predstavnika naroda učestvovati samo oni koji žive u Šavniku i kojima je ovaj gradić u srcu, a nikako stanovnici drugih crnogorskih opština dovedeni za jednokratnu upotrebu“, stoji u saopštenju uz napomenu da će “protiv svih odgovornih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova podnijeti krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi”.

U Šavniku će izbori u nedjelju, 30.oktobra, biti ponovljeni na pet biračkih mjesta –Šavnik, Bijela, Komarnica, Mokro i Kruševice. Na pomenutim mjestima je upisano skoro 41,72 odsto birača u toj opštini (821).

Sa glasačkog mjesta
Sa glasačkog mjestafoto: Svetlana Mandić

Prema riječima predsjednika OIK-a Dušana Radanovića na tim biračkim mjestima nije dozvoljeno pojedinim biračima da glasaju, dok su prema njegovim riječima, pojedini članovi biračkih odbora i otuđili dio glasačkih listića.

Prema riječima Radanovića koalicija DPS-SD, koja je u toj opštini na vlasti, na 18 biračkih mjesta osvojila je 429 glasova, dok je koalicija Za budućnost Šavnika, koju čine Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija osvojila 474 glasa. Koalicija Demokrata, Evrope sad i Ujedinjene Crne Gore, osvojila je 80 glasova.

Izlaznost u Šavniku bila je 50,53 odsto, a prema riječima Radanovića nije bilo žalbi.

Rezultati izbora i vladajućoj i opozicionim koalicijama daje nadu da će upravo oni biti pobjednici lokalnih izbora. Na biračkim mjestima na kojima će biti ponovljeno glasanje vladajuća koalicija je na prethodnim izborima ostvarila većinu, posebno na biračkom mjestu u varošici.

Šavnik
Šavnikfoto: Svetalana Mandić

Opozicija je istakla da će im prednost ostvarena na 18 biračkih mjesta, od 125 glasova, biti dovoljna za pobjedu.

Izbore u Šavniku obilježile su krivične prijave i prisustvo velikog broja uniformisanih lica koja su čak, po pozivu predsjednika i zamjenika predsjednika biračkog odbora u zgradi Opštine Šavnik, dolazila dva puta.

Policija u Šavniku podnijela je osam krivičnih prijava protiv 14 osoba (sedam krivičnih djela povreda prava glasanja i jedno krivično djelo sprječavanje održavanja glasanja), a u toku su i mjere i radnje sa nadležnim tužilaštvom u odnosu na jedan predmet, saopštili su iz Uprave policije.

“Od Živka Nikolića i ‘Đekne’ mi nijesmo imali veći bum”, tako je izborni dan u Šavniku prokomentarisala jedna mlada Šavničanka.

Bonus video: