Koizvjestioci PSSE: Žalimo što Skupština Crne Gore nije izabrala sudije Ustavnog suda

"Poboljšanje povjerenja u izborni proces jedno je od ključnih pitanja za Crnu Goru, a lokalni ili republički izbori ne bi trebalo da se održavaju bez potpuno funkcionalnog suda", poručili su Damijen Kotije i Nikos Tornaritis

19383 pregleda 4 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) za postmonitoring dijalog sa Crnom Gorom Damijen Kotije i Nikos Tornaritis saopštili su da žale što Skupština Crne Gore nije izabrala sudije Ustavnog suda na sjednici 21. oktobra, jer izbori ne bi trebalo da se održavaju bez potpuno funkcionalnog suda.

"Ova imenovanja su ustavna obaveza za Skupštinu, pogotovo što Ustavni sud Crne Gore više nema neophodan kvorum da odlučuje o izbornim sporovima. Poboljšanje povjerenja u izborni proces jedno je od ključnih pitanja za Crnu Goru, a lokalni ili republički izbori ne bi trebalo da se održavaju bez potpuno funkcionalnog suda", dodali su.

Poručili su da sudije Ustavnog suda treba birati samo na osnovu integriteta i zasluga, "s razočaranjem" ukazujući na višestruki neuspjeh političkih partija da prevaziđu nesuglasice i djeluju u interesu zemlje, nasuprot svim izjavama datim tokom posjete izvjestilaca u julu.

"Ovakvo ponašanje dovodi u pitanje spremnost ključnih političkih aktera da efikasno ispune svoje obaveze prema Savjetu Evrope", zaključuju oni, saopšteno je iz Savjeta Evrope (SE).

Najavljeno da će Kotije i Tornaritis nastaviti da pomno prate dešavanja u Crnoj Gori.

Bonus video: