Zogović: Predlog izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku u skladu sa Ustavom

"Skupštinska većina ima mehanizam da spriječi predsjednika u njegovoj namjeri uvođenja pravne anarhije i obesmišljavanja pravnog poretka"

8421 pregleda 21 komentar(a)
Zogović, Foto: Boris Pejović
Zogović, Foto: Boris Pejović

Predlog izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku Crne Gore u potpunom je skladu sa Ustavom, poručio je Milun Zogović, poslanik Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore.

On je na Fejsbuku napisao da su zaštita ustavnog poretka i javnog interesa osnovni ciljevi koji se ovim izmjenama žele postići.

"Skupštinska većina ima mehanizam da spriječi predsjednika u njegovoj namjeri uvođenja pravne anarhije i obesmišljavanja pravnog poretka", dodoa je Zogović.

Neimenovanjem mandatara, kako kaže Zogović, Milo Đukanović je brutalno prekršio Ustav u želji da ignoriše postojanje jasne parlamentarne većine.

"Opstruirajući izbor sudija Ustavnog suda Demokratska partija socijalista je potvrdila svoj izraziti antievropski karakter i jasnu političku tendenciju paralize vitalnih državnih institucija. Da li to DPS radi pod ruskim, azerbejdžanskim ili somalijskim uticajem ili je možda samo u pitanju potpuni gubitak političkog kompasa u želji očuvanja monopola vlasti i nelegitimno stečene imovine utvrdiće se ubrzo", navodi Zogović.

Kaže da šta god da je motiv niko nema pravo da parališe državne institucije i da blokira državu.

"Skupštinska većina je dužna da zaštiti javni interes i omogući da institucije sistema obavljaju svoje ustavne nadležnosti", zaključio je.

Bonus video: