LP: U dnevni red Skupštine uvrstiti zakone o zabrani fašističkih organizacija i medicinskom kanabisu

U predlogu za dopunu dnevnog reda nalaze se i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojima se "za menstrualne potrepštine za žene uvodi snižena stopa PDV-a"

4676 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

Liberalna partija tražila je od predsjednice Skupštine Danijele Đurović da se na dnevni red naredne sjednice parlamenta uvrste tri predloga zakona koje su iz te partije ranije predali u proceduru.

Podsjećaju da je LP još u oktobru 2020. predložila Zakon o zabrani fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, ali da on nikad nije uvršten u dnevni red.

"Zakon je predložen u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore a ovim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori. Na ovaj način umnogome bi se riješili problemi rastućeg političkog ekstremizma i nacionalizma te klerikalnih uticaja", saopštili su iz LP.

Ta stranka je, dodaju predala u proceduru i Predlog zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojim se predviđa legalizacija upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, kako bi u postupku spovođenja zdravstvene zaštite, sa ciljem da se "dostigne najviši mogući nivo očuvanja zdravlja građana", bila omogućena upotreba "psihoaktivnih supstanci koje imaju medicinski dokazano pozitivno djelovanje na mnogobrojne dijagnoze i oboljenja".

"U prijedlogu za dopunu dnevnog reda nalaze se i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojima se za menstrualne potrepštine za žene uvodi snižena stopa PDV-a. Ovim prijedlogom nastoji se uticati na smanjenje problema menstrualnog siromaštva, ali i ići u korak sa dobrim evropskim praksama, država koje su prepoznale da je oporezivanje ovakvih proizvoda jedan od oblika rodno zasnovane diskriminacije", dodaju iz LP.

Kazali su kako u toj stranci očekuju da će većina poslanika "razumjeti urgentnost" tih zakonskih rješenja, te važnost pokretanja javne diskusije o tim problemima, ali i pružiti podršku tim predlozima, kako bi, kao država, ponudili konkretna rješenja za njih.

Bonus video: