Odbor povjerenika Budve: Božović zakonito izabran za predsjednika Opštine

"Očigledno je da je tužilačka strana imala polutičku priču ukonkretnom postupku, na šta je Upravni sud ipak zauzeo profesionalan stav i donio Ustavnu i zakonitu odluku, pritom odlojio je konstatnom javnom pritisku tužilačke strane", navodi se u njihovom saopštenju

7405 pregleda 5 komentar(a)
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Odbor povjerenika Budve saopštio je da je Milo Božović zakonito izabran na mjesto predsjednika te Opštine, a da je presudom Upravnog suda odbijena kao neosnovana tužba poslanika Dragana Krapovića.

Tužbom je, kako navode, traženo poništenje rješenja o izboru Božovića, a to "ukazuje da je Odbor povjerenika funkciju iz svojenadležnosti obavljao savjesno, zakonito i u najboljem interesu Budve i građana Budve".

"Očigledno je da je tužilačka strana imala polutičku priču ukonkretnom postupku, na šta je Upravni sud ipak zauzeo profesionalan stav i donio Ustavnu i zakonitu odluku, pritom odlojio je konstatnom javnom pritisku tužilačke strane", navodi se u njihovom saopštenju.

Dodali su da Odbor vjeruje u organe države čime je u konkretnom slučaju "Upravni sud opravdao naše povjerenje".

Pravni zastupnik Odbora povjerenika advokat Željko Stanišić ističe da je presuda Upravnog suda očekivani slijed tužbenog zahtjeva.

"Odbor povjerenika ima apsolutno sva prava da odlučuje o pitanjima koja su u nadležnosti SO pa tako i o pitanju imenovanja predsjednika opštine. Sama tužba nije potkrijepljena ni jednim jedinim argumentom koji bi demantovao postupak donošenja same pobijene odluke. Očigledno je da je tužilačka strana predmetnu tužbu podnijela radi zloupotrebljavanja predmetnog postupka koja tužba nije ništa drugo do sama sebi cilj", kazao je Stanišić.

I pravna zastupnica zainteresovanog lica, predsjednika Opštine Mila Božovića, advokatica Aleksandra Latković je saglasna da je odluka Upravnog suda bila očekivana.

"A ovo posebno iz razloga što je Zakon o lokalnoj samoupravi u članu 185 propisao da u slučajevima privremene uprave Odbor povjerenika "vrši finkciju skupštine do konstituisanja nove" iz kojih razloga je odluka Odbora povjerenika apsolutno neupitna", piše u saopštenju.

Bonus video: