Evropa sad: Vanrednim parlamentarnim izborima do deblokade sistema

"Pokazalo se da aktuelni sastav skupštine nema kapaciteta da riješi ovaj problem i svako odlaganje biće pogubno za državu i građane Crne Gore", saopštili su oni

8656 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Crnoj Gori su potrebni vanredni parlamentarni izbori, kako bi se što prije odblokirao rad institucija, ubrzao evropski put i stvorili uslovi da se građanima dodatno povećaju zarade i penzije, ocijenili su iz Pokreta Evropa sad.

Poručuju i da to nije politički, već državni interes.

"Institucionalna blokada koja prerasta u anarhiju prijeti da u potpunosti uruši sistemski poredak, koji je već na staklenim nogama. Pokazalo se da aktuelni sastav skupštine nema kapaciteta da riješi ovaj problem i svako odlaganje biće pogubno za državu i građane Crne Gore", saopštili su oni.

Iz Evrope sad navode da "dugujemo ozbiljnost" ne samo domaćoj, već i međunarodnoj zajednici, a posebno našim evropskim partnerima, koji sa pravom iskazuju zabrinutost zbog blokade institucija i "haosa koji svakim danom prijeti da eskalira".

"Stoga, očekivanje ogromne većine demokratske javnosti jeste da se ovaj politički i institucionalni galimatijas što prije prekine i vrati se mandat građanima koji su na lokalnim izborima jasno stavili do znanja šta vide kao prioritet", piše u saopštenju.

Pozvali su na odgovornost i ozbiljnost, jer, prema njihovim riječima, građani nemaju vremena da čekaju i svjedoče novim političkim trvenjima i eventualnim trgovinama.

"Građanima je neophodna progresivna, odgovorna i nekorumpirana politika koja će isključivo raditi na poboljšanju životnog standarda i ubrzanju našeg evropskog puta", saopštili su oni.

Bonus video: