Đurović: Dužni smo da uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju

Otvorena izložba povodom 116 godišnjice od uspostavljanja parlamentarizma u CG

4727 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović poručila je da je ova generacija crnogorskih političara i državnika dužna da uvede Crnu Goru u Evropsku uniju, "porodicu prosvećenih zapadnih demokratija".

Ona je otvorila izložbu fotografija povodom Dana parlamentarizma.

Iz Kabineta predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović je saopšteno da je povodom 116 godišnjice od uspostavljanja parlamentarizma u Crnoj Gori, Đurović otvorila izložbu fotografija posvećenu tom događaju.

Ona se, kako je saopšteno, obratila učenicima devetog razreda Osnovne škole "Bratstvo-jedinstvo" iz Rožaja koji su prisustvovali tom jubileju.

Đurović je, tom prilikom, poručila da, kroz Demokratske radionice "Barbara Pramer“, koje predstavljaju edukativni program za djecu i mlade osnovnoškolskog uzrasta, Skupština Crne Gore istrajava u misiji da mlade ljude uključi u proces donošenja zakona i odluka važnih za društvo.

Podsjećajući na 31. oktobar 1906. godine, kada je konstituisan prvi saziv Skupštine, Đurović je ukazala da je prvi crnogorski Ustav iz 1905. godine, kojim je formirana Narodna skupština, uspostavio pravo crnogorskog državljanina da neposredno bira poslanika, ali i obavezu svakog poslanika da predstavlja cijeli narod.

Ona je naglasila da ova generacija crnogorskih političara i državnika ima obavezu da osnaži demokratiju i institucije, koje su, kako je kazala, često žrtva političkih trvenja i nesuglasica, te da su nakon pristupanja NATO-u, dužni da uvedu Crnu Goru u Evropsku uniju, koja je, kako je istakla, porodica prosvećenih zapadnih demokratija.

Ističući da su vladavina prava, izgradnja pravne države i jačanje institucija poseban izazov za Crnu Goru, Đurović je ukazala da ostvarenju tih ciljeva teže ne samo zbog članstva u Evropskoj uniji, već i zbog građana Crne Gore.

"Narodni predstavnici se ne smiju voditi sopstvenim interesima", rekla je Đurović.

Istakla je da oni moraju prvenstveno brinuti o poboljšanju standarda i kvaliteta života građanki i građana, a naročito o generacijama koje dolaze.

Đurović je, kako je saopšteno, poručila da predstoje svijetli dani za Crnu Goru i pozvala sve političke aktere da ostave po strani uske stranačke interese, populizam i demagogiju.

Te da se, kako je kazala, ujedine u borbi za dobro svih građana Crne Gore, a posebno djece kojoj, kako je istakla, moramo ostaviti sigurniju i uređeniju državu.

"Nakon uvodnog govora, Đurović je razgovarala sa učenicima OŠ "Bratstvo-jedinstvo“ iz Rožaja, koji su ujedno bili polaznici Demokratskih radionica "Barbara Pramer“, na temu "Demokratija i parlament", navodi se u saopštenju.

Učenici su, kako je saopšteno, u otvorenom razgovoru, postavljali pitanja Đurović iz domena rada Skupštine Crne Gore, s posebnim osvrtom na podteme: Vrijednosti demokratije, Važnost podjele vlasti i Skupština i njena uloga u demokratiji.

Dodaju da je učenike zanimalo koje su razlike između parlamenta prije 116 godina i današnjeg, zašto je važno da postoji Skupština i koja je njena uloga u društvu, da li je Đurović kao mlada zamišljala da će biti na poziciji predsjednice Skupštine i kako je u njihovom uzrastu doprinosila zajednici.

Đurović se, kako navode, zahvalila učesnicima i nastavnici na dolasku i interesovanju za razgovor, kao i službi Edukativnog centra koja je realizovala radionicu.

Istakla je da je osnovna prednost današnjeg parlamenta veća interakcija poslanika sa građanima i sve veće nastojanje da zakoni koji se donose sve više odražavaju potrebe građana.

Đurović je istakla važnost Skupštine u društvu, prvenstveno kroz njenu zakonodavnu ulogu, navodeći primjere oblasti koje su regulisane zakonima i ističući sveprisutnost te uloge u društvu.

Ona je, kako je saopšteno, podijelila sa učenicima i primjere njenog aktivizma kroz osnovno i srednje obrazovanje.

Tom prilikom je istakla volonterske aktivnosti u kojima je učestovovala i naglasila važnost njegovanja volonterske kulture u svakom društvu.

"Na pitanje kako se osjeća kao druga predsjednica parlamenta u Crnoj Gori, Đurović je rekla da se osjeća ponosno, ali i da osjeća odgovornost da opravda tu ulogu radeći u korist cijelog društva", navodi se u saopštenju.

Tom prilikom najavljena su i dva predstojeća događaja koja će se održati u Skupštini Crne Gore, u okviru obilježavanja ovog važnog datuma za crnogorski parlament, a to su "Simulacija rada parlamenta" i "Skupština građana".

Bonus video: