Rajnke: Prioritet unapređenje sposobnosti policajaca i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala

"Prvi modul obuke, od predviđenih četiri, odnosi se na osnovnu obuku o tehnikama kriminalističke istrage i održava se od danas do 4. novembra."

2166 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Džudi Rajzing Rajnke poručila je da je unapređenje sposobnosti crnogorskih policajaca i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala na samom vrhu prioriteta Vlade SAD i Ambasade.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, su, kako je saopšteno, danas otvorili FBI Mini akademiju koju pohađaju pripadnici Uprave policije i predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva.

Prvi modul obuke, od predviđenih četiri, odnosi se, kako navode, na osnovnu obuku o tehnikama kriminalističke istrage i održava se od danas do 4. novembra.

"Značaj ove obuke je višestruk za bezbjednosni sistem Crne Gore, a veoma je značajno što ga pohađaju službenici policije i predstavnici Specijalnog državnog tužilaštva", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Dodaju da je obuka prilika da se pripadnici tih institucija zajedno upoznaju sa kriminalističko istražnim tehnikama, posebno u oblasti finansijskih istraga, pranje novca, kriptovaluta i drugih segmenata koji, kako navode, predstavljaju prioritete postavljene u najvažnijim strateškim dokumentima za borbu protiv organizovanog kriminala.

Brđanin je istakao da je ta obuka pokazatelj snažne podrške Ambasade SAD-a bezbjednosnom sistemu u borbi protiv organizovanog kriminala, i iskoristio priliku da se zahvali Rajnke i njenom timu na podršci crnogorksoj policiji u svim segmentima njenog rada, a posebno ICITAP-u i INL-u za kontinuirano prepoznavanje potreba Uprave policije.

To, kako je kazao, u velikoj mjeri doprinosi ispunjavanju ciljeva u sprovođenju reformskih procesa i ostvarivanju konkretnih rezultata.

Brđanin se zahvalio FBI instruktorima na uloženom trudu i iskazanoj spremnosti da znanje podijele sa pripadnicima Uprave policije.

Novović se osvrnuo na dva važna projekta koji se realizuju uz podršku Ambasade SAD-a.

Konstatovao je da će ta obuka koja će se održavati u narednih nekoliko mjeseci pružiti mogućnost specijalnim tužiocima i službenicima da iz prve ruke dobiju uvid u način funkcionisanja vodeće agencije za sprovođenje zakona saveznih vlasti SAD, ali i da steknu znanja i vještine koje će im pomoći u svakodnevnom radu.

Rajnke je kazala da je unapređenje sposobnosti crnogorskih policajaca i tužilaca u borbi protiv organizovanog kriminala, uključujući njegovo procesuiranje, na samom vrhu prioriteta Vlade SAD i Ambasade.

"Najveći cilj ovih kurseva je da vam pomogne da izgradite slučajeve, koji uključuju mnoge komponente policijskih i tužilačkih službi, u međusobnoj koordinaciji", rekla je Rajnke.

Bonus video: