Lekiću bi put mogli već danas prokrčiti

Demokratski front tražio proširenje dnevnog reda današnje sjednice Skupštine, kako bi se razmatrao njihov predlog

45607 pregleda 54 komentar(a)
Usvajanje izmjena omogućilo bi formiranje nove vlade: Lekić, Foto: Boris Pejović
Usvajanje izmjena omogućilo bi formiranje nove vlade: Lekić, Foto: Boris Pejović

Izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, koje je predložio Demokratski front (DF) Skupština bi mogla razmatrati, a možda i usvojiti već danas, ako proširenje dnevnog reda podrži 41 poslanik. Iako u DF-u to očekuju, podrška njihovoj inicijativi za sada nije sigurna jer se Građanski pokret URA još nije odredio prema njoj.

Poslanica GP URA Božena Jelušić ”Vijestima” je rekla da će, prije nego što odluče da li će podržati DF-ov predlog, razmotriti moguće reperkusije na Ustav.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na jučerašnjem Kolegijumu predsjednice Skupštine, predstavnici DF-a su zatražili da njihov predlog, ako se uvrsti u dnevni red, bude prva tačka i da se o njoj odmah glasa. Konačnu odluku o tome donijeće predsjednica parlamenta Danijela Đurović (SNP).

Usvajanje izmjena, za koje iz Demokratske partije socijalista (DPS) tvrde da su neustavne, omogućilo bi lideru Demosa Miodragu Lekiću, koji ima podršku većine u parlamentu, da formira novu vladu, iako je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da mu da mandat za to.

Predlog su uradili poslanici DF-a Predrag Bulatović (DNP) i Branka Bošnjak (PzP), sa timom pravnika.

DF je tražio proširenje dnevnog reda današnje sjednice Skupštine, kako bi se razmatrao njihov predlog.

Bošnjak je “Vijestima” rekla da očekuje da “stara-nova većina” (pobjednici izbora iz avgusta 2020) podrže da se u dnevni red uvrsti Zakon o izmjenama i dopunama zakona o predsjedniku kako bi se doprinijelo razrješenju ove političke krize i kako bi se predsjednik države uveo u ustavne okvire.

”Zakonom se propisuje razrada ustavnih nadležnosti predsjednika kako bi se znale jasne procedure i njegove dužnosti, a ne da na osnovu utiska predsjednik procjenjuje da li, ili ne, postoji podrška 41 poslanika za mandatara Lekića. Jasna je zloupotreba pozicije i brutalno gaženje Ustava od strane predsjednika. Ovim izmjenama zakona bi se i onemogućilo da Vlada koja je izgubila povjerenje može da vlada do isteka mandata Skupštini, što je sad pravno moguće”, kazala je Bošnjak.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Boris Pejović

Iz Demokratske Crne Gore “Vijestima” su rekli da će podržati izmjene Zakona o predsjedniku.

Iz SNP-a su ranije rekli da će podržati svaki predlog koji će, kako smatraju, spriječiti zloupotrebu ustavnih ovlašćenja ili nepostupanje u skladu Ustavom i zakonima.

Iz DPS-a su više puta rekli da je inicijativa DF-a neustavna.

“DF traži partnera u rušenju Ustava i očigledno računa da će ga naći među parlamentarnom većinom. Ko god bude učestvovao u izrugivanju sistema, neustavno mijenjajući Zakon o predsjedniku, legitimisaće se pred međunarodnom zajednicom, a naravno i građanima, kao ruski satelit DF-a i sluga Aleksandra Vučića”, napisao je ranije na Tviteru poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Prema izmjenama, predsjednik je dužan predložiti za mandatara za sastav vlade kandidata koji ima podršku većine od ukupnog broja poslanika Skupštine. Ako te većine nema, predsjednik podnosi inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, a ako je poslanici ne izglasaju, obavezan je da predloži kandidata sa dominantnom skupštinskom podrškom nakon ponovnih konsultacija. Tu mogućnost ima i prije inicijative za skraćenje mandata Skupštini.

Prema predloženim izmjenama, rokovi za novi krug konsultacija su kraći i računaju se od dana kada Skupština nije usvojila predlog odluke o skraćenju mandata.

Ako, kako se dodaje, predsjednik ne izvrši dužnost povodom postupka utvrđivanja mandatara, radi zaštite javnog interesa, mandatarom će se smatrati kandidat koji ima jasnu podršku većine od ukupnog broja poslanika u Skupštini koja se utvrđuje potpisima.

“Propuštanje vršenja dužnosti predsjednika u postupku utvrđivanja mandatara u skladu sa ovim zakonom smatra se razlogom za njegovo razrješenje”, navedeno je u izmjenama.

Đukanović je 23. septembra predložio skraćenje mandata sadašnjeg skupštinskog saziva nakon što nije dao mandat za sastav vlade Lekiću koga je predložila stara parlamentarna većina, nakon pada manjinske Vlade Dritana Abazovića. U obrazloženju je naveo da “nije stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira vladu”, kao i to da se oni koji su predložili Lekića nisu odazvali konsultacijama ni dostavili potpise podrške.

Poslanici na sjednici 30. septembra nijesu raspravljali o skraćenju mandata Skupštini, jer dnevni red vanredne sjednice nije usvojen.

DF će “izaći iz autobusa” ako URA ne podrži predlog

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević poručio je u petak na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću da ili će URA glasati za izmjene Zakona o predsjedniku ili će DF “izaći iz autobusa”, odnosno parlamentrane većine.

“Ako ne izglasate Zakon o predsjedniku, ovi putnici iz autobusu kojeg vi vozite kao Aleksandar Berček, mi izlazimo iz autobusa to da znate. Pa vi vozite makadamom kuda god hoćete. Ako mislite da Vi budete vozač, a da se mi u zadnjem dijelu autobusa truckamo, ili što bismo mi u Zeti rekli jocamo od tamo do ovamo, bogami, gospodine Abazoviću, mi izlazimo iz tog autobusa”, poručio je.

Bonus video: