Birači stabilni, problem je veća izlaznost

Od 2007. DPS je na gubitku od preko 16 odsto podrške, dok su sve ostale kategorije u porastu, navodi CEDEM

11141 pregleda 6 komentar(a)
Smanjenje apstinenata nije dobro za partiju Mila Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC
Smanjenje apstinenata nije dobro za partiju Mila Đukanović, Foto: BORIS PEJOVIC

Posljednjih 11 godina linearno se smanjuje procenat građana koji kažu da se zemlja kreće pravim putem i povećava procenat onih koji smatraju da ona ide pogrešnim putem. U brojkama procjena pozitivnog smjera se smanjila za preko 26 odsto, a procenat onih koji kažu da se zemlja kreće pogrešnim smjerom povećan je za gotovo 30 odsto.

To pokazuje analiza trendova političkog javnog mnjenja, koje je juče objavio CEDEM pod nazivom “Gdje je crnogorsko društvo 16 godina od obnove državne nezavisnosti?”.

Isti dokument, kako je objavljeno, pokazuju da, kumulativno posmatrano, DPS danas ima oko 10 odsto manje glasova nego što je to bio slučaj u prvom istraživanju objavljenom 2007. godine, godinu nakon proglašenja nezavisnosti. Paralelno, prosrpske partije su ojačale za oko sedam odsto, a građanske partije takođe bilježe rast za oko šest odsto, dok je referentna rastuća vrijednost za manjinske partije nešto preko tri procenta.

Broj apstinenata, navodi se, smanjio se za preko šest odsto.

To znači, kako objašnjavaju, da je 10 odsto glasača DPS-a “prešlo” u građanske i manjinske partija, a šest odsto apstinenata su postali glasači prosrpskih partija.

”Dakle, kumulativno uzevši, tj. ako uporedimo posljednji i prvi talas istraživanja, od februara 2007. godine DPS je na gubitku od preko 16 odsto, dok su sve ostale kategorije u porastu, i to: prosrpske partije za preko pet odsto, građanske za preko sedam procenata i manjinske za manje od četiri odsto”, navodi CEDEM.

Kada je riječ, kako objašnjavaju, o opredijeljenim glasačima od izbora 2020. godine do danas bilježi se veoma blagi pad DPS-a u ukupnom broju glasača, ali se usljed smanjene apstinencije ovaj pad značajno negativnije odražava na njihov rejting. Veliki broj nekadašnjih apstinenata je “ušao”, objašnjava se, u biračko tijelo, te se smanjenjem apstinencije značajno povećava procenat podrške prosrpskim partijama.

Kada je u pitanju odnos prema EU integracijaama, podaci pokazuju na stabilnu i snažnu podršku EU među glasačima DPS-a, manjinskih i građanskih partija.

”Sa druge strane, imamo blagi pad podrške među apstinentima i značajan pad podrške među prosrpskim glasačima, i sve to, naravno, ako se uporedi prvi i posljednji talas istraživanja. No, valja primijetiti da ova mjerena vrijednost, bez obzira na posljednji regresivni talas, ukazuje na to da je preko 20 odsto veći broj prosrpskih glasača koji podržavaju EU u odnosu na avgust 2020. godine. Drugim riječima, među prosrpskim glasačima nakon pada DPS-a je značajno povećana podrška EU integracijama”, navodi CEDEM.

Kada je riječ o NATO integracijama, kako se navodi, podrška je značajno povećana u prethodnih 15 godina.

Podaci pokazuju da je danas 13 odsto više onih koji podržavaju NATO nego što je to bio slučaj u prvom istraživanju 2007. godine.

CEDEM navodi da je za četiri odsto smanjen procenat građana koji smatraju da se Crna Gora u spoljnoj politici treba oslanjati na EU, a za gotovo 16 dosto je smanjen broj onih koji smatraju da oslonac treba tražiti u Rusiji, dok je procenat onih koji kao prvog spoljnopolitičkog partnera vide SAD veoma malo povećan (nešto preko dva odsto).

Ista analiza ukazuje da se u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti broj građana koji se izjašnjavaju da pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) povećao za 20 odsto.

Bonus video: