Drašković Laković: Dio poslanika pokušao da na najflagrantniji način prekrši Ustav

"Teško je vjerovati da na čelu Parlamenta imamo predsjednicu koja nije svjesna da će - budu li usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku - upravo ona snositi najveću odgovornost"

4627 pregleda 9 komentar(a)
Drašković Laković, Foto: Savo Prelević
Drašković Laković, Foto: Savo Prelević

Advokatica Marijana Drašković Laković ocijenila je da je u Skupštini Crne Gore, "dio poslanica i poslanika pokušao da na najflagrantniji način prekrši Ustav Crne Gore".

"Pravnim nasiljem, koje se može okarakterisati i kao klasičan pokušaj ustavnog puča, pokušali su da smijene predsjednika Crne Gore prije isteka njegovog mandata", rekla je Drašković Laković.

Ona je navela i da je "teško vjerovati" da na čelu Parlamenta imamo predsjednicu (Danijela Đurović) "koja nije svjesna da će - budu li usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku - upravo ona snositi najveću odgovornost".

"Zato se nakon današnje demonstracije pokušaja urušavanja ustavnih normi postavlja sasvim logično pitanje - da li je predsjednica Skupštine Danijela Đurović uopšte čula za sljedeću glavu Krivičnog zakonika Crne Gore: 'Krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, medju kojima su: Napad na ustavno uređenje, Svrgavanje najviših državnih organa, Pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja'. Očigledno nije. Jer, kada bi kojim slučajem imala dobronamjernog pravnog savjetnika, on bi joj zasigurno kazao da se ne upušta u kršenje odredbi najvišeg pravnog akta, jer - osim krivičnih prijava, koje će neminovno biti podnijete protiv svih lica koja bi učestvovala u izglasavanju ovog neustavnog zakona - sigurna sam da će i nadležne institucije, a u ovom slučaju državno tužilaštvo i policija, imati šta da kažu ovim povodom. Vjerujem da će oni, uprkos pritiscima kojima su sami izloženi, reagovati na sopstvenu inicijativu, prepoznajući svoju ulogu čuvara pravnog sistema", navela je Drašković Laković.

Dodaje da sa druge strane, je teško da se više nešto može poručiti predsjednici Skupštine, "osim da pokuša da angažuje savjetnike kojima će unaprjeđenje vladavine prava, a time i rukovodjenje zakonodavnom vlašću, biti na prvom mjestu".

Bonus video: