Vuksanović Stanković: Danas podnosimo SDT-u krivičnu prijavu protiv Đurović

"Ona (Đurović) je svjesno i s jasnom namjerom prekršila Ustav i Poslovnik, s ciljem da svom političkom subjektu i g. Abazoviću obezbijedi korist, kao i da nanese štetu u pogledu prava g. Konjeviću i g. Krivokapiću, čime je izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja", navela je Vuksanović Stanković

18644 pregleda 48 komentar(a)
Vuksanović Stanković i Striković, Foto: Nikola Dragaš
Vuksanović Stanković i Striković, Foto: Nikola Dragaš

Socijaldemokratska partija (SDP) podnijeće danas Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv predsjednice Skupštine Danijele Đurović, zbog zloupotrebe službenog položaja - najavila je poslanica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković.

Ona tvrdi da je Đurović 22. oktobra, suprotno Ustavu Crne Gore i Poslovniku Skupštine, uvrstila u dnevni red sjednice parlamenta inicijativu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića za razrješenje dotadašnjih ministara Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, iako je njegovoj Vladi bilo izglasano nepovjerenje.

"On nije imao pravo na to, a ona nije smjela da stavi inicijativu na dnevni red. Promjene u sastavu Vlade moguće je vršiti samo u trajanju njenog mandata, a njen mandat je prestao 20. avgusta, kad joj je izglasano nepovjerenje. Sve ovo ukazano je predsjednici Skupštine, ali ona je izričito rekla da ostaje pri svom stavu. Ona je svjesno i s jasnom namjerom prekršila Ustav i Poslovnik, s ciljem da svom političkom subjektu i g. Abazoviću obezbijedi korist, kao i da nanese štetu u pogledu prava g. Konjeviću i g. Krivokapiću, čime je izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja", rekla je Vuksanović Stanković.

Upitana hoće li SDP podnijeti krivičnu prijavu zbog stavljanja na dnevni red izmjena Zakona o predsjedniku, Vuksanović Stanković je odgovorila da je jedan od načina borbe "protiv ovog ustavnog nasilja podnošnje krivičnih prijava u odnosu na sve akte bilo kojeg organa u državi, koji znače zloupotrebu službenog položaja". Međutim, nije precizirala da li će u konkretnom slučaju SDP podnijeti krivičnu prijavu.

Izmjene Zakona o predsjedniku usvojene su kasno sinoć glasovima bivše skupštinske većine.

Poslanik SDP-a Adnan Striković, kazao je da, osim Đurović, treba da odgovaraju "i oni ljudi koji su pisali sramotni Zakon o predsjedniku".

"Političku odgovornost jednako snose i oni koji su glasali za takav zakon. Neće uspjeti naum da nas nauče da prihvatimo kao normalno maltretiranje reprezentativca, da je normalno kad neko pogazi Ustav... Bojimo se da su institucije u tolikoj mjeri urušene, da je institucionalna borba deplasirana... Mislim da je vrijeme da se razmisli i o drugim načinima borbe, što podrazumijeva sva demokratska sredstva, koja su i vaninstitucionalna", poručio je Striković.

Bonus video: