Vujičić traži poništenje konačnih rezultata u Budvi

On je saopštio da je OIK Budva preuzeo ulogu Ustavnog suda

4094 pregleda 10 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Opštinska izborna komisija Budve, donijela je odluku o konačnim rezultatima izbora u Budvi, pored činjenice da je izborna lista "Dr Božidar Vujičić-Građanska akcija-Za bolju Budvu" podnijela Ustavnom sudu dvije žalbe, na rješenja državne izborne komisije, o čemu je upoznata opštinska izborna komisija.

To je saopštio nosilac liste "Dr Božidar Vujičić-Građanska akcija-Za bolju Budvu" Božidar Vujičić.

Opštinska izborna komisija je, kako se navodi u saopštenju liste "Dr Božidar Vujičić-Građanska akcija-Za bolju Budvu", iako je upoznata sa zakonskom obavezom da konačne rezultate može objaviti tek nakon isteka roka od 12 sati, od odluke Ustavanog suda po žalbama, jednoglasno usvojila odluku o proglašenju konačnih rezultata izbora.

Time je kako kaže preuzela ulogu Ustavnog suda uz sljedeće obrazloženje:

“Kako je Ustavni sud 2016. godine odlučivao o žalbi iste sadržine istog podnosioca i tada donio odbijajuću Odluku broj U-VII br. 9/16 od 24.10.2016. godine. Naše zakonodavstvo ne poznaje tematiku podnešene žalbe a u međuvremenu se nije promjenio izborni zakon, Opštinska izborna komisija Budva smatra da su se stekli uslovi za proglašenje konačnih rezultata izbora, obzirom da nije bilo prigovora ni žalbi na izborne radnje ni sa jednog izbornog mjesta.Utvrđeno je da je izborni proces sproveden na zakonit način, da je svaki birač imao priliku da glasa po sopstvenom uvjerenju, na osnovu jednakog biračkog prava, neposredno i u skladu sa Zakonom i Ustavom“, navodi se u saopštenju te liste.

Vujičić je, kako je saopšteno, podnio prigovor državnoj izbornoj komisiji na odluku OIK da proglasi konačne rezultate izbora, sa predlogom da se odluka OIK poništi.

On je takođe podnio specijalnom tužilaštvu prijavu, protiv članova OIK Budva, zbog sumnje na zloupotrebu biračkog prava.

Bonus video: