Muk: Đukanović i lideri partija da započnu dijalog o sveobuhvatnom planu za izlazak iz ustavne i političke krize

"Dogovor može, ukoliko bude političke volje, uključiti i izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta, kao i dogovor o izmjenama i dopunama propisa koji uređuju izborni proces"

14732 pregleda 16 komentar(a)
Muk, Foto: Boris Pejović
Muk, Foto: Boris Pejović

Institut alternativa pozvao je predsjednika države Mila Đukanovića i predstavnike političkih partija u Skupštini da započnu dijalog o sveobuhvatnom planu za izlazak iz ustavne i političke krize.

"Ustavna i politička kriza izazvana je, između ostalog, odlukom predsjednika da ne imenuje mandatara u skladu sa ustavnim dužnostima, a koja se može dodatno produbiti usvajanjem kontroverznih izmjena Zakona o predsjedniku. U takvoj ustavnoj i političkoj situaciji, a kod činjenice da izostaje mogućnost da ustavnost odluke predsjednika i ustavnost usvojenog zakona bude ocijenjena od Ustavnog suda, razrješenje krize se mora tražiti u političkom dijalogu koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Ustavnog suda, i puni legitimitet izabranih poslanika i vlade", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora Instituta Alternativa Stevo Muk.

Ističe da bi minimum dogovora morao da bude obezbjeđenje neophodne većine za izbor sudija Ustavnog suda i određivanje datuma parlamentarnih izbora.

"Dogovor može, ukoliko bude političke volje, uključiti i izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta, kao i dogovor o izmjenama i dopunama propisa koji uređuju izborni proces", naveo je Muk.

Bonus video: