Ustavnom sudu zasad stiglo 20 žalbi

Državna izborna komisija (DIK) je prije tri dana odbila svih 13 prigovora koji su podneseni na rješenja opštinskih izbornih komisija Podgorica, Danilovgrad, Pljevlja, Kolašin i Budva, a podnosioci imaju rok od 48 sati da se žale Ustavnom sudu od trenutka od kad im DIK dostavi rješenja

28972 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Ustavnom sudu stiglo je ukupno 20 žalbi nakon lokalnih izbora koji su održani 23. oktobra, saopšteno je "Vijestima".

Državna izborna komisija (DIK) je prije tri dana odbila svih 13 prigovora koji su podneseni na rješenja opštinskih izbornih komisija Podgorica, Danilovgrad, Pljevlja, Kolašin i Budva, a podnosioci imaju rok od 48 sati da se žale Ustavnom sudu od trenutka od kad im DIK dostavi rješenja. Iz DIK-a je potvrđeno da su rješenja dostavili u utorak do 17 sati, kada je počeo da teče rok od 48 sati za žalbu Ustavnom sudu.

Iako pravnici i nevladin sektor naglašavaju da opštinske izborne komisije ne mogu proglašavati konačne rezultate izbora u zakonskom roku od 15 dana, dok Ustavni sud ne donese odluku o podnijetim žalbama, OIK Budva je u utorak to učinila. U vezi sa izbornim procesom u Budvi, pred Ustavnim sudom, koji nema kvorum za odlučivanje, podnijete su dvije žalbe.

Prema konačnim rezultatima lokalnih izbora u Budvi, lista “Milo Božović - Budva na prvom mjestu!” - Demokratski front osvojila je apsolutnu većinu - 18 mandata. Lista “Prava stvar, koalicija Jedinstveni za Budvu - Dragana Mitrović” - DPS, SDP, SD, LP i GI 21. maj” devet mandata, a lista “Dragan Krapović - Idemo ljudi! - Demokrate - Demos” četiri mandata.

Po jedan mandat osvojile su lista “SNP - Temeljno za Budvu” i “Dr Dritan Abazović - Može Budva! Može Crna Gora! - Građanski pokret URA”.

Cenzus nisu prošle liste “Dr Vujičić Božidar - Građanska akcija - Za bolju Budvu” i “Luka Liješević - Prava Crna Gora - Držimo riječ - Marko Milačić.

Konačne izborne rezultate proglasila je i OIK Zeta, ali učesnici izbora u najmlađoj opštini nisu podnosili žalbe Ustavnom sudu. Zetskoj OIK se na regularnost izbora na biračkim mjestima jedan i osam žalila koalicija okupljena oko DPS-a, ali nakon što je OIK Zeta odbila prigovor kao neosnovan, DPS nije iskoristio zakonsku mogućnost da se žali Državnoj izbornoj komisiji.

Lista Demokratskog fronta osvojila je 16 mandata na lokalnim izborima u Zeti, DPS osam mandata, Demokratska Crna Gora u sedam i Socijalistička narodna partija jedan mandat.

Povezani članci

03. Novembar 2022.

Rmandić osporava podgoričke izbore

Bonus video: