Medenica nije mogla da glasa 23. oktobra: Nije bila upisana u birački spisak u UIKS-u

Iz DIK-a navode da Medenica nije upisana u birački spisak jer je u aktu UIKS-a navedeno da joj pritvor ističe prije dana održavanja izbora

27863 pregleda 37 komentar(a)
Jedno od privođenja Medenice, Foto: Boris Pejović
Jedno od privođenja Medenice, Foto: Boris Pejović

Bivša dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, nije mogla da ostvari biračko pravo na lokalnim izborima 23. oktobra, na biralištu u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), zato što nije bila upisana u birački spisak u UIKS-u.

To piše u rješenju koje je Državna izborna komisija (DIK) donijela juče.

Iz te institucije navode da Medenica nije upisana u birački spisak jer je u aktu UIKS-a navedeno da joj pritvor ističe prije dana održavanja izbora.

"Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da se birački spisak zaključuje 10 dana prije održavanja izbora. Kako je pritvor Vesni Medenici isticao 18.10.2022. godine, odnosno u periodu u kom se ne mogu vršiti izmjene u biračkom spisku, nije postojala zakonska mogućnost naknadnog upisa u birački spisak u UIKS-u. Napominjemo da se glasanje u UIKS-u sprovodi saglasno Zakonu o izboru odbornika i poslanika i internim pravilima UIKS-a, te da je DIK u slučaju Medenice postupio na jednak način kao i kad su u pitanju drugi birači kojima je pritvor isticao u periodu nakon zaključenja biračkog spiska, a prije dana održavanja izbora", navodi se u rješenju DIK-a.

Protiv Medenice, njenog sina Miloša i više osoba Specijalno državno tužilaštvo (SDT) juče je podnijelo optužnicu zbog sumnje da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Prema tom tužilačkom aktu, u koji su Vijesti imale uvid, Miloša Medenicu sumnjiče da je tokom 2019. godine, na teritoriji Crne Gore, stvorio kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali okrivljeni Vesna Medenica, Marko Vučinić, Milorad Medenica, Luka Bakoč, Petar Milutinović, Ivana Kovačević, Radomir Raičević, Stevo Karanikić, Marjan Bevenja, Goran Jovanović, Vasilije Petrović, Marko Popović, Bojan Popović, Darko Lalović, Milica Vlahović Milosavljević, pravno lice DOO “Kopad company” Nikšić i više NN lica.

Na gotovo 160 stranica tužioci su opisali način izvršenja krivičnih djela koja se optuženima stavljaju na teret, a u spisima su njihove izjave date pred tužiocem, mnoštvo dokumentacije koja, prema njihovim tvrdnjama dokazuje šverc cigareta, transkripti komunikacije koju su pripadnici te krimi-ekipe vodili preko kriprovane “Sky ECC” aplikacije.

Nekadašnjoj prvoj ženi crnogorskog pravosuđa na teret stavljaju da je, kao član te kriminalne grupe, imala zadatak da se informiše o kretanju predmeta u sudovima, da se upoznaje sa stanjem u spisima, da posreduje pri donošenju sudskih odluka i da javlja organizatoru - sinu Milošu “druge podatke od interesa za kriminalnu organizaciju”.

Bonus video: