Ambasadori zemalja Kvinte u CG: Ukloniti političke prepreke, kako bi se uspostavio funkcionalan Ustavni sud

"Demokratske institucije, institucije vladavine prava i poštovanje Ustava, sa kojim svi zakonski akti treba da budu usklađeni, osnovni su uslov da Crna Gora funkcioniše efikasno, kao stabilna demokratska država"

29282 pregleda 44 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković

Ambasadori zemalja Kvinte u Crnoj Gori sa zabrinutošću prate politička zbivanja, poručili su oni u zajedničkoj izjavi koju je dostavila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori.

"Demokratske institucije, institucije vladavine prava i poštovanje Ustava, sa kojim svi zakonski akti treba da budu usklađeni, osnovni su uslov da Crna Gora funkcioniše efikasno, kao stabilna demokratska država. Prioritet za sve stranke u Skupštini mora da bude zajednički rad na obnovi i poštovanju legitimnih institucija i obezbjeđivanju adekvatnih mehanizama odgovornosti, kroz jasnu podjelu vlasti. Pozivamo sve strane da, kao prioritet, preduzmu korake ka istinskom inkluzivnom dijalogu i da, u dobroj namjeri, uklone političke prepreke, kako bi se uspostavio funkcionalan Ustavni sud i stvorili adekvatni uslovi za buduće izbore", poručili su ambasadori zemalja Kvinte povodom političkih dešavanja.

Zemlje Kvinte su SAD, Italija, Njemačka, Velika Britanija i Francuska.

Ustavni sud Crne Gore nema kvorum za odlučivanje od 13. septembra, kada je, penzionisanjem sudije Miodraga Iličkovića ostao sa svega troje, od sedam sudija.

Sudije Ustavnog suda biraju se u Skupštini Crne Gore, prema Ustavu, dvotrećinskom većinom u prvom krugu glasanja, odnosno tropetinskom u drugom.

U prvom krugu glasanja 21. oktobra nijedan od četiri predložena kandidata za sudije (Snežana Armenko, Ilija Vukčević, Jadranka Novaković i Jelena Ružičić) nije dobio potrebnu podršku.

Drugi krug glasanja održaće se najkasnije mjesec dana od prvog.

Bonus video: