Adžić: Crna Gora u punoj solidarnosti sa Ukrajinom u njenoj borbi za slobodu

izrazio je zadovoljstvo što će Crna Gora biti sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala, posebno imajući u vidu nedavni sajber napad kojem je Crna Gora bila izložena

3423 pregleda 4 komentar(a)
Adžić, Foto: MUP
Adžić, Foto: MUP

Crna Gora je u punoj solidarnosti sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom u njihovoj borbi za slobodu i pružanje otpora malignim uticajima po razvoj demokratije, kazao je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

On je, na ministarskom forumu Evropska unija (EU)-Zapadni Balkan, koji se danas održava u Tirani, kazao da Crna Gora pruža punu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i sprečavanju daljeg narušavanja ljudskih prava.

Govoreći na temu saradnje u rješavanju bezbjednosnog uticaja proisteklog iz rusko-ukrajinskog rata, Adžić je naglasio značaj saradnje crnogorske policije sa EUROPOL-om.

“I snaženje regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, suzbijanja krijumčarenja oružja kao i u oblasti sajber bezbjednosti”, dodaje se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U tom kontekstu Adžić je podsjetio na ko-lidersku ulogu koju je Crna Gora u prethodnom periodu imala na planu zajedničkih istraga, razmjene informacija i jačanju kapaciteta u borbi protiv krijumčarenja oružja.

“Takođe, izrazio je zadovoljstvo što će Crna Gora biti sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala, posebno imajući u vidu nedavni sajber napad kojem je Crna Gora bila izložena”, kaže se u saopštenju.

U kontekstu rata u Ukrajini, MUP će, kako se navodi, povećati spremnost mehanizama za praćenje rizika od trgovine ljudima.

“A dodatni doprinos na planu sprečavanja i otkrivanja krivičnih djela daće i novoformirana MUP-ova jedinica za obradu podataka o putnicima u avio saobraćaju”, dodaje se u saopštenju.

Adžić je kazao da je po pitanju jačanja sistema upravljanja migracijama, azilom i granicama, Crna Gora kao hitnu reakciju na priliv izbjeglica iz Ukrajine, uvela institut privremene zaštite koji je isti kao i u zemljama članicama EU, sa fokusom na zbrinjavanje tih osoba.

„Pored humanog akspekta, Crna Gora poseban akcenat stavlja i na bezbjednosni aspekt migracija, i u tom pravcu MUP će u saradnji sa relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i organizacijama nastaviti da prati trendove i pruža podršku u cilju zaštite kako tih osoba, tako i bezbjednosti Crne Gore“, rekao je on.

Bonus video: